Peking: Ukinuti ekonomske sankcije Afganistanu

Afganistanske monetarne rezerve u inostranstvu su nacionalna imovina koja pripada narodu te zemlje i treba ih koristiti afganistanski narod.

Kineski predsjednik Xi Jinping prošle je sedmice zatražio od "relevantnih aktera" u Afganistanu da iskorijene terorizam pri čemu je obećao dodatnu pomoć ratom razorenoj zemlji (Arhiva)

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi je poručio da što prije treba ukinuti razne jednostrane sankcije ili ograničenja Afganistanu, prenosi Hina.

Ekonomske sankcije za Afganistan se trebaju okončati, reklo je kinesko ministarstvo vanjskh poslova u izjavi navodeći poruku Wanga s virtulanog skupa ministra vanjskih poslova skupine G20.

Afganistanske monetarne rezerve u inostranstvu su nacionalna imovina koja pripada narodu te zemlje i treba ih koristiti afganistanski narod, i ne trebaju se koristiti kao sredstvo u vršenju pritiska na Afganistan, rekao je čelnik kineske diplomacije.

Zemlja na rubu propasti i gladi

Afganistan je na rubu propasti i gladi, zbog rata, vremenskih nepogoda, bijega stanovništva otkako su se talibani vratili na vlast, a međunarodne snage povukle.

Kineski predsjednik Xi Jinping prošle je sedmice zatražio od “relevantnih aktera” u Afganistanu da iskorijene terorizam pri čemu je obećao dodatnu pomoć ratom razorenoj zemlji.

Afganistan bi trebalo usmjeravati da bude otvoreniji te inkluzivniji te da provodi umjerene unutarnje i vanjske politike, kazao je Xi na sastanku lidera Šangajske organizacije za suradnju, objavila je Xinhua.

Izvor: Agencije

Povezane

Katarski vladar rekao je da međunarodna zajednica ima odgovornost ‘raditi na sistematičan i ustrajan način na postizanju sveobuhvatnog političkog rješenja’ u Afganistanu.

Published On 21 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO