Le Drian poručio Blinkenu: Trebat će vremena za vraćanje francuskog povjerenja u SAD

Šefovi diplomatija dvije zemlje su u New Yorku razgovarali o ‘uvjetima i glavnim temama’ na budućim konsultacijama o francusko-američkim odnosima.

Jednosatni razgovor dvojice šefova diplomatije održan je u najvećoj diskreciji, bez mikrofona i kamera (EPA)

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je u četvrtak američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu da će trebati “vremena i djelovanja” za vraćanje povjerenja u odnose sa SAD-om, nakon krize izazvana australskim otkazivanjem unosnog ugovora o kupovini francuskih podmornica.

Australija, SAD i Velika Britanija formirali su odbrambeni savez AUKUS, koji će Australiji omogućiti izgradnju podmornica na nuklearni pogon, prenosi Hina.

Canberra je zbog toga raskinula ugovor o kupovini konvencionalnih francuskih podmornica, koji je 2016. godine vrijedio 40 milijardi dolara, a danas vrijedi puno više, što je razbjesnilo Pariz, koji je opozvao svoje ambasadore u Washingtonu i Canberri.

Blinken i Le Drian sastali su se nakon telefonskog razgovora francuskog predsjednika Emmanuela Macrona s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u srijedu.

Prva etapa razgovor Macrona i Bidena

Tada je dogovoreno da će Pariz i Washington razgovarati o izgradnji povjerenja između dvije saveznice u NATO-u te je dogovoren susret uživo u Evropi krajem oktobra.

Le Drian i Blinken sastali su se u New Yorku, gdje borave zbog Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, a razgovarali su o “uvjetima i glavnim temama” na budućim konsultacijama o francusko-američkim odnosima, navodi se u saopćenju francuskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Reuters.

Le Drian je “podsjetio da je prva etapa pređena telefonskim razgovorima između dvojice predsjednika, ali je konstatirao da će za izlaz iz krize trebati vremena i djelovanja”

Šef francuske diplomatije je također “dogovorio da će održavati kontakt s Blinkenom kako bi vratili povjerenje”, piše u francuskom saopćenju, bez drugih pojedinosti.

State Department je saopćio da su Le Drian i Blinken razgovarali o planovima koji se tiču “dubinskih bilateralnih konsultacija”.

Jednosatni razgovor dvojice šefova diplomatije održan je u najvećoj diskreciji, bez mikrofona i kamera, prenosi AFP.

Najavili ‘proces iscrpnih konsultacija’

Privatno je Le Drian proteklih mjeseci bio oduševljen američkim kolegom, frankofonim frankofilom Blinkenom, koji je u mladosti živio u Francuskoj.

Od početka sedmice francuski ministar vanjskih poslova je, nakon vrlo oštrih riječi na račun SAD-a zbog krize izazvane australskim odustajanjem od kupovine francuskih podmornica, odbijao svaki bilateralni sastanak s Blinkenom na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

AFP piše da su se dvojica predsjednika saglasila “da su otvorenim konsultacijama između saveznika” mogli “izbjeći takvu situaciju” te su najavili “proces iscrpnih konsultacija, koji bi trebao uspostaviti uvjete za povjerenje”.

Biden je izrazio nadu “u povratak u normalu”, a Pariz je suzdržaniji, ocjenjuje AFP.

Izvor: Agencije