Konzervativni lideri o ‘porodičnim vrijednostima’ na samitu u Mađarskoj

Demografski samit u Budimpešti održava se svake dvije godine kako bi izrazio protivljenje migraciji i pozvao kršćanske parove da imaju više djece.

Bivši američki potpredsjednik Mike Pence na forumu o demografiji i porodičnim vrijednostima u u Budimpešti (EPA)

Bivši američki potpredsjednik Mike Pence i drugi konzervativni lideri prisustvuju na forumu o demografiji i porodičnim vrijednostima u četvrtak u Budimpešti, čime će se učvrstiti reputacija Mađarske kao bastiona konzervativizma u Evropskoj uniji.

Nacionalistički mađarski premijer Viktor Orban, na vlasti od 2010. godine, okarakterizirao se “neliberalnim” braniteljem “kršćanske Evrope” koji se često sukobljava s Briselom zbog svojih politika protiv migracija i LGBTQ zajednice, piše u četvrtak AFP a prenosi Hina.

Takozvani Demografski samit u Budimpešti, prvi put održan 2015, održava se svake dvije godine kako bi izrazio protivljenje migraciji i pozvao kršćanske parove da imaju više djece.

Uz Pencea i Orbana, na ovosedmičnom dvodnevnom događaju bit će šefovi država Češke, Poljske, Slovenije i Srbije te krajnje desničarski polemičar Eric Zemmour za kojega se vjeruje da će se kandidirati za francuskog predsjednika.

“Mislim da je Viktor Orban shvatio evoluciju svijeta… i brani identitet svoje zemlje, a potom i Evrope”, rekao je Zemmour u utorak za CNews, kanal kojega kritičari pogrdno zovu “French Fox News”.

Na posljednjem forumu 2019. godine Orban je rekao međunarodnim političarima, vjerskim ličnostima i diplomatima da migracija doprinosi “raseljavanju stanovništva”, što je izraz koji se koristi u ekstremno desničarskim krugovima.

Ranije te godine, Orban je najavio paket financijskih poticaja za povećanje nataliteta, uključujući poreznu olakšicu za žene koje imaju četvero i više djece.

‘Raširenih ruku’

Gabor Gyori iz think tanka Policy Solutions sa sjedištem u Budimpešti, rekao je da je Orban ‘raširenih ruku’ pozdravio političare i utjecajne osobe koje su postajale sve desnije i “više nisu mogle pronaći saveznike u evropskom konzervativnom mainstreamu”.

Konzervativni američki televizijski voditelj Tucker Carlson, jedan od najpopularnijih komentatora na Foxu, prošli mjesec je jednu cijelu sedmicu emitirao iz Mađarske, hvaleći Orbana.

Orban je u razgovoru s Carlsonom upozorio protiv “miješanja” u parlamentarne izbore iduće godine na kojima se očekuje tijesna utrka.

“Očito će međunarodna ljevica učiniti sve što može, vjerojatno i više od toga, da promijeni vlast ovdje u Mađarskoj”, rekao je Orban.

Antimigrantska politika 58-godišnjeg mađarskog političara, poput postavljanja ograda na granicama, također je naišla na pohvale bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa kojega je Orban nazvao “velikim prijateljem Mađarske”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO