Katarski ministar: Nadamo se da će talibani ispuniti obaveze

Katarski ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani rekao da Katar pruža podršku afganistanskim izbjeglicama i pruža im medicinske potrepštine i zdravstvenu zaštitu.

Katarski ministar vanjskih poslova je dodao je 60.000 evakuiranih osoba prošlo preko Dohe (EPA)

Katarski ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani rekao je u intervjuu za Fox News da se, od pada Kabula pod talibansku kontrolu, dogodila najveća evakuacija u povijesti.

Katarski ministar vanjskih poslova je dodao je 60.000 evakuiranih osoba prošlo preko Dohe, a da su se talibani obvezali da će Afganistanci s odgovarajućim dokumentima moći napustiti zemlju.

“Neki strani državljani još uvijek nisu donijeli odluku o napuštanju i nema jasnih informacija o tome kada će to odlučiti. Ono što sada pokušavamo učiniti jeste postići dogovor s talibanima da strani državljani napuste zemlju iznajmljenim avionima”, kazao je.

Rekao je da je saopćenje talibana o novim imenovanjima u vladi koja će uključivati neke druge etničke pripadnosti i neke ličnosti koji nisu povezane s talibanskim pokretom mali, ali pozitivan korak.

Društveni nemiri mogu dovesti do građanskog rata

Izrazio je nadu da će talibani ispuniti svoje obveze, napomenuvši da pokret mora pokazati da je umjeren i da se promijenio. “U slučaju da se to ne dogodi, vjerujemo da stabilnost neće biti trajna i mogli bismo se uskoro naći u vrlo zabrinjavajućoj situaciji”, kazao je.

Katarski ministar vanjskih poslova je dodao da, ako međunarodna zajednica ne pomogne afganistanskom narodu, društveni nemiri na kraju mogu dovesti do građanskog rata.

Također je naglasio da Katar pruža podršku afganistanskim izbjeglicama i pruža im medicinske potrepštine i zdravstvenu zaštitu, kao i vakcine protiv korona virusa.

Što se tiče situacije u Vijeću za saradnju arapskih zemalja Zaljeva (GCC), katarski ministar vanjskih poslova je rekao kako postoji želja za obnovu saradnje kod svih država članica GCC-a još od sporazuma iz Al-Ule.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Katarski vladar rekao je da međunarodna zajednica ima odgovornost ‘raditi na sistematičan i ustrajan način na postizanju sveobuhvatnog političkog rješenja’ u Afganistanu.

Published On 21 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO