Erdogan: Veze Turske i SAD-a nisu dobre

Turski predsjednik je poručio kako će Ankara zadovoljiti svoje odbrambene potrebe na drugim mjestima ukoliko Washington ne pomogne.

Recep Tayyip Erdogan: Dvije države bi trebale sarađivati kao prijatelji, ali trenutni pravac ne obećava (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak kako veze Turske sa Sjedinjenim Američkim Državama nisu dobre i da Washington mora “srediti“ stvari u vezi s tim što je Ankara kupila ruske odbrambene sistema S-400, objavila je televizija Haberturk.

Veze između NATO saveznika pale su na najnižu tačku ranije ove godine, kada je SAD uveo sankcije turskoj vojnoj industriji zbog kupovine ruskih odbrambenih sistema S-400, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Washington je izbacio Ankaru iz svog programa mlaznog borbenog aviona F-35, gdje je ona bila kupac i proizvođač.

“Trenutni pravac ne obećava”

“Ne mogu reći da se odvija zdrav proces u tursko-američkim vezama. Kupili smo F-35, platili smo 1,4 milijarde dolara, a ti avioni nam nisu predati. Sjedinjene Američke Države moraju to prvo riješiti“, rekao je Erdogan novinarima nakon što je prisustvovao Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Turski predsjednik je poručio kako će Ankara zadovoljiti svoje odbrambene potrebe na drugim mjestima ukoliko Washington ne pomogne.

Dvije države bi trebale sarađivati kao prijatelji, ali “trenutni pravac ne obećava“, kazao je Erdogan i dodao da američki predsjednik Joe Biden nije “počeo dobro“.

Izvor: Agencije

Povezane

Iako je putovanje predsjednika Turske u New York u biti učešće na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, susret s američkim predsjednikom mogao bi biti prilika za novi reset američko-turskih odnosa.

Published On 19 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO