Borrell: Jaka Evropska unija za jači NATO

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku je potvrdio prethodna razmišljanja o nužnosti jačanja sigurnosnih i odbrambenih kapaciteta bloka.

Josep Borrell: Vojni kapacitet Evropljana je nadopuna NATO-a, ne alternativa (EPA)

Jačanje sigurnosnih i odbrambenih kapaciteta Evropske unije također bi ojačalo NATO, izjavio je u četvrtak visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borell.

“Što će Evropa biti jača, NATO će biti jači, jer smo mi dio NATO-a“, rekao je on za mrežu PBS, prenosi Anadolija.

Potvrdio je prethodna razmišljanja o nužnosti jačanja sigurnosnih i odbrambenih kapaciteta bloka i negirao da bi jača Evropa značila brigu za transatlantsku vojnu alijansu.

Naglasio je kako je “vojni kapacitet Evropljana nadopuna NATO-a, dopuna, a ne alternativa”, pozivajući se na zajedničku izjavu američkog predsjednika Joea Bidena i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Podsjetio je da se na marginama Generalne skupštine Ujedinjenjih nadoda sastao s novim iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem.

Napor na očuvanju nuklearnog sporazuma

Diplomatija EU-a uložila je značajne napore kako bi Iran i SAD vratili za pregovarački stol od početka sukoba između dvije zemlje.

Iranski nuklearni sporazum – službeno poznat kao Zajednički sveobuhvatni akcijski plan – potpisali su 2015. godine Iran, SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i EU.

Prema sporazumu, Teheran se obavezao ograničiti svoju nuklearnu aktivnost u civilne svrhe, a zauzvrat su se svjetske sile složile odustati od ekonomskih sankcija Iranu.

No, SAD je, pod predsjedanjem Donalda Trumpa, jednostrano odustao od sporazuma 2018. godine i ponovo uveo sankcije Iranu, zbog čega je Teheran prestao poštivati ​​nuklearni sporazum.

Izvor: Agencije

Povezane

Šef evropske diplomatije ocijenio je da je stanje evropsko-ruskih odnosa ‘teže nego ikad’ te da Moskva razgovara samo sa određenim članicama EU.

15 Sep 2021

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost razgovarao je s premijerom Kosova i predsjednikom Srbije o trenutnoj situaciji na sjeveru Kosova.

21 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO