Talibani traže da se obrate na Generalnoj skupštini UN-a

Talibanski ministar spoljnih poslova Amir Khan Muttaqi zatražio je pismeno od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guterssa da se njihov predstavnik pojavi u New Yorku.

Talibani su zatražili da se obrate svjetskim liderima pred Ujedinjenim nacijama (EPA - Ilustracija)

Talibani su zatražili da se obrate svjetskim liderima pred Ujedinjenim nacijama, a za tu priliku odredili su njihovog portparola u Dohi Suhail Shaheena, koji bi bio afganistanski ambasador u Ujedinjenim nacijama, prenosi Reuters.

Talibanski ministar spoljnih poslova Amir Khan Muttaqi zatražio je pismeno od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guterssa da se njihov predstavnik pojavi u New Yorku, prenosi Tanjug.

Muttaqi je zamolio da Shaheen govori tokom godišnje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se završava u ponedeljak 27. septembra.

Počinje obračun sa Ghulamom Isaczaiem

Portparol Guterresa Fahran Haq potvrdio je da je Muttaqi poslao pismo, a Reuters dodaje da ovim potezom počinje “obračun” talibana sa Ghulamom Isaczaiem, ambasadorom svrgnute vlade Afganistana.

Haq je rekao da su rivalski zahtjevi za mjesto Afganistana u Ujedinjenim nacijama poslati tijelu sačinjenom od devet članova, među kojima su predstavnici SAD-a, Kine i Rusije.

Međutim, to tijelo se neće sastati prije ponedjeljka, tako da je pod znakom pitanja da li će talibani uopšte stići da se obrate svjetskim liderima.

Ukoliko UN eventualno prihvati da se talibanski ambasador obrati to bi bio značajan korak grupe ka međunarodnom priznanju, čime bi se možda “otključala” neophodna sredstva za urušenu afganistansku ekonomiju.

Želja za međunarodnim priznanjem

Guterres je rekao da je želja talibana za međunarodnim priznanjem jedina poluga koju druge zemlje mogu da iskoriste da ih pritisnu da sastave inkluzivnu vladu, da poštuju ljudska prava, posebno žena.

Inače, u pismu talibani navode i da je misija Isaczaia “završena i da više ne predstavlja Afganistan”, dodao Haq.

Dok se ne donese drugačija odluka, Isaczai, međutim, ostaje predstavnik ambasade, tako bar kažu pravila Generalne skupštine.

Zasad je on na rasporedu da se obrati posljednjeg dana sastanaka 27. septembra.

Izvor: Agencije

Povezane

Katarski vladar rekao je da međunarodna zajednica ima odgovornost ‘raditi na sistematičan i ustrajan način na postizanju sveobuhvatnog političkog rješenja’ u Afganistanu.

Published On 21 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO