SAD donira još 500 miliona doza Pfizerovih vakcina zemljama u razvoju

Američki predsjednik je istakao je kako je SAD do sada donirao 160 miliona doza vakcine u više od 100 zemalja.

Joe Biden: Ovu krizu nećemo riješiti polumjerama ili ambicijama na putu (EPA)

Sjedinjene Američke Države kupuju 500 miliona doza Pfizerovih vakcina protiv korona virusa i donirat će ih državama s niskim i srednjim prihodima, objavio je u srijedu predsjednik SAD-a Joe Biden.

To je potvrdio nakon što je na sastanku lidera G7 u junu najavio da će njegova administracija izvršiti početnu kupovinu 500 miliona doza koje će se distribuirati putem globalnog saveza Ujedinjenih naroda za vakcine.

Istakao je kako je SAD do sada donirao 160 miliona doza vakcine u više od 100 zemalja, prenosi Anadolija.

“SAD će kupiti dodatnih 500 miliona doza Pfizerovih vakcina za doniranje zemljama s niskim i srednjim prihodom. Ove doze će biti poslane zemljama do ovog perioda slijedeće godine“, rekao je.

Oštre optužbe iz Ujedinjenih naroda

Govoreći tokom virtualnog samita o COVID-19 na marginama Generalne skupštine UN-a, Biden je pozvao globalne lidere da probaju “nadmašiti“ napore u rješavanju pandemije.

“Ovu krizu nećemo riješiti polumjerama ili ambicijama na putu. Moramo ići naprijed i moramo odraditi svoj dio posla. Ovo je kriza na palubi, a dobra vijest je da znamo kako pobijediti ovu pandemiju”, kazao je američki predsjednik.

Biden je naglasio da lideri moraju donirati, a ne prodavati vakcine zemljama u potrebi “bez ikakvih političkih poteza“, jer je najavio cilj da se 70 posto svjetske populacije vakciniše u roku od godinu.

Objava je uslijedila nakon što je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izdao oštre optužbe razvijenih nacija, naglašavajući globalnu nejednakost u pristupu vakcinama.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO