Poljski sud odgodio odluku o primatu prava EU-a

Varšava tvrdi da Brisel nema pravo miješati se u pravosudni sitem država članica.

Poljski vojnici stoje pored državne zastave (EPA)

Poljski Ustavni sud u srijedu je odgodio ročište o tome imaju li primat evropski ugovori ili nacionalni ustav, pitanju koje koči isplatu evropskog novca Varšavi.

“Zbog pojave novih okolnosti i novih argumenata i kako bi se mogla postavljati razborita pitanja… Ustavni sud odgađa ročište do 30. septembra”, rekla je predsjednica Suda, Julia Przylebska, nakon što je saslušala stranke u postupku, piše Hina pozivajući se na Reuters.

Premijer Mateusz Morawiecki obratio se Ustavnom sudu u sklopu spora s EU-om u vezi reformi poljskog pravosuđa, koje bi po ocjeni Brisela mogle potkopati njegovu neovisnost.

Primat evropskog prava nad nacionalnim jedno je od temeljnih načela evropske integracije.

Varšava tvrdi da Brisel nema pravo miješati se u pravosudni sitem država članica te da su reforme potrebne kako bi se uklonilo utjecaj komunističke ere u pravosuđu i ubrzalo sudske postupke.

Vođa vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski smatra da insistiranje EU-a na primatu prava EU-a nad nacionalnim zakonodavstvom potkopava temelje poljskog suvereniteta i ustavni poredak.

Upitan novac iz EU fondova

Premda neki upozoravaju da je moguć “Polexit”, Poljska vjerojatno neće napustiti Uniju tako skoro. Ne postoji pravni način za izbacivanje država iz EU-a, a i većina Poljaka podržava članstvo.

Ispitivanje provedeno ovaj mjesec pokazalo je da 88 posto Poljaka smatra da bi Poljska trebala ostati u EU-u, a samo sedam posto podržava izlazak. No gotovo trećina ih smatra da je izlazak iz Unije jedna od mogućnosti.

Međutim, Poljska bi mogla izgubiti novac iz EU fondova koji joj je pomogao u ekonomskom razvoju.

Evropski povjerenik za privredu Paolo Gentiloni rekao je da sudski postupak na poljskom Ustavnom sudu oko primata prava EU-a koči isplatu 57 milijardi eura pomoći EU-a Varšavi za oporavak od koronakrize.

Sud EU-a odlučio je u julu da je poljsko Disciplinsko vijeće za suce nezakonito, dan nakon što je Ustavni sud u Varšavi donio odluku da bi Poljska trebala zanemariti prethodni zahtjev da Disciplinsko vijeće prestane s radom.

Nakon prijetnje Evropske komisije finansijskom kaznom, Poljska je poručila da će ukinuti to vijeće, ali bez pojedinosti.

Varšava čeka i stav Komisije nakon što je pet poljskih regija odbilo povući se iz deklaracija da će biti “LGBT-free” zone, što znači da bi mogle ostati bez novca iz EU fondova.

Sud EU-a naložio je u ponedjeljak Poljskoj da plaća 500.000 eura dnevno kazne Evropskoj komisiji jer nije zatvorila rudnik ugljena u Turowu na granici s Češkom. Varšava je odgovorila da će rudnik nastaviti s radom unatoč kazni.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO