Njemački sud presudio da su plakati protiv Zelenih opasni

Upravni sud savezne države Saksonije naredio je maloj desničarskoj stranci Treći put da ukloni predizborne plakate sa sloganom ‘Objesite zelene’.

Zeleni su jedna od tri stranke koje se bore za šansu da predlože sljedećeg njemačkog kancelara (EPA)

Njemački sud naredio je maloj desničarskoj partiji da ukloni predizborne plakate sa sloganom “Objesite zelene”, smatrajući da su opasni po javnu sigurnost, čime je poništio odluku nižeg suda u gradu Chemnitzu.

Ranije ovog mjeseca vlasti u istočnom gradu Zwickau su saopćile da mala desničarska stranka Treći put mora ukloniti plakate, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Stranka se potom obratila upravnom sudu u Chemnitzu, koji je smatrao da je nejasno da li su ispunjeni uvjeti za ograničenje slobode izražavanja i donio odluku da plakati mogu ostati, iako je propisao da se oni moraju biti na udaljenosti od najmanje 100 metara od plakata partije Zelenih.

Opasnost po javnu sigurnost

Sud u Zwickau žalio se na tu odluku, pa je najviši upravni sud savezne države Saksonije utvrdio da slogan predstavlja podstrekivanje, a da plakati predstavljaju opasnost po javnu sigurnost, prenosi dpa.

Zeleni su jedna od tri stranke koje se bore za šansu da predlože sljedećeg njemačkog kancelara na parlamentarnim izborima u nedjelju.

Armin Laschet, kandidat za kancelara bloka desnog centra Angele Merkal, također jepozdravio odluku protiv plakata “Objesite zelene”.

Izvor: Agencije