Macron i Biden vraćaju ‘povjerenje’ nakon krize s podmornicama

Dvojica predsjednika će se sastati krajm oktobra i odlučili su pokrenuti proces konsultacija kako bi stvorili uvjete koji garantiraju povjerenje i predložili konkretne mjere za postizanje zajedničkih ciljeva.

Dvojica predsjednika će se sastati u Evropi krajem oktobra (EPA)

Predsjednici Francuske i SAD-a, Emmanuel Macron i Joe Biden, obećali su u srijedu da će vratiti povjerenje izmeđudvije zemlje nakon krize s australskim podmornicama, što se moglo izbjeći ranijim “otvorenim konsultacijama”, prema saopćenju Elizejske palače i Bijele kuće.

“Otvorene konsultacije između saveznika o pitanjima strateškog interesa za Francusku i evropske partnere omogućile bi izbjegavanje te situacije. Predsjednik Biden je izrazio predanost toj temi”, saopćeno je nakon telefionskog razgovora dvojice čelnika, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Dvojica predsjednika će se “sastati u Evropi krajem oktobra” i odlučili su pokrenuti proces konsultacija kako bi “stvorili uvjete koji garantiraju povjerenje i predložili konkretne mjere za postizanje zajedničkih ciljeva”.

Francuski ambasador vraća se u Washington

U ozračju smirenja, francuski ambasador u SAD-u Philippe Etienne vratit će se u Washington “sljedeće sedmice”, odlučio je Macron.

Pariz je najavio u petak opoziv ambasadora iz SAD-a i Australije, što je odluka bez presedana dvoje povijesnih saveznika, nakon propasti megaugovora francuskih podmornica s Canberrom.

Biden je potvrdio “potrebu da evropska obrana bude jača i efikasnija” kako bi pridonijela transatlantskoj sigurnosti i nadopunila “ulogu NATO-a”.

SAD “potvrđuje da je angažman Francuske i Evropske unije u indopacifičkoj regiji od strateške važnosti”, dodaje se u saopćenju objavljenom šest dana nakon početka najteže diplomatske krize između SAD-a i Francuske još od francuskog “ne” ratu u Iraku 2003. godine.

Izvor: Agencije