Katarski emir pred UN-om pozvao na koncept kolektivne sigurnosti

U sukobima nema sigurnosti, stabilnosti, razvoja ili pristojnog ljudskog života, rekao je šeik Tamim Bin Hamad Al-Tani.

Katarski emir šeik Tamim Bin Hamad Al-Thani tokom obraćanja na 76. sjednici Generalne skupštine UN-a u New Yorku (EPA)

Katarski emir šeik Tamim Bin Hamad Al-Thani zauzeo se za pravičnu distribuciju vakcina protiv korona virusa u svijetu, govoreći na 76. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u utorak u New Yorku, ali i upozorio na pandemiju lažnih vijesti koja ugrožava proces vakcinacije i borbu protiv tog virusa.

Katarski čelnik je upozorio na neophodnost koordinacije napora u borbi protiv pandemija lažnih vijesti, teorija zavjere i skepticizma o učinkovitosti vakcina, što je nazvao „neviđenim skepticizmom“.

„Ovdje ističem da je Država Katar zauzela uravnotežen i učinkovit pristup u rješavanju pandemije i njenih utjecaja na zdravlje i ekonomiju na nacionalnom nivou“.

„Iskustvo je pokazalo da uspjeh u ovoj konfrontaciji ovisi kako o politikama i sposobnostima države, posebno u oblasti javnog zdravlja, tako i o osjećaju odgovornosti građana i njihovom nivou svijesti“.

Dodao je da na temelju partnerstva s međunarodnom zajednicom u suočavanju s globalnom krizom, Država Katar nije posustala u pružanju podrške relevantnim međunarodnim institucijama i zemljama pogođenim pandemijom. Najavio je nastavak podrške medicinskim potrepštinama i brigu o drugim potrebama vezanim za suzbijanje pandemije putem Globalnog saveza za vakcine i imunizaciju (Gavi) kao i nastavak podrške Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i Humanitarnoj inicijativi za pružanje vakcina najugroženijim skupinama i zemlje kojima je pomoć najpotrebnija.

Koncept kolektivne sigurnosti

Al-Thani je tokom govora rekao da je pitanje sukoba oduvijek okupira Ujedinjene narode. Nažalost, dodao je, regija Bliskog istoka izvor je velikog dijela ovih tereta. Stoga Katar doprinos na polju mirnog rješavanja sukoba, uključujući iznošenje koncepata kolektivne sigurnosti, smatra jednim od svojih prioriteta.

„U sukobima nema sigurnosti, stabilnosti, razvoja ili pristojnog ljudskog života“.

„Uvijek smo željeli uspostaviti atmosferu mira, stabilnosti i saradnje u regiji. Kao primjer, na nivou Zaljeva, u našem neposrednom okruženju, više smo puta naglašavali važnost Vijeća za suradnju za arapske zemlje Zaljeva (GCC) i našu predanost rješavanju svih razlika kroz konstruktivan dijalog“. „S druge strane, vidimo da ne postoji rješenje za nesuglasice i razlike u stavovima sa Iranom, osim kroz racionalni dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju. To se odnosi i na pitanje povratka nuklearnom sporazumu s Iranom. Mislim da niko nema alternativu ovom pristupu, čak ni oni koji se protive vraćanju na sporazum“.

Palestinsko pitanje

Al-Thani je rako da je ove godine svijet ponovo svjedočio izraelskom nasilju u okupiranom istočnom Jeruzalemu, te napadima na islamske i kršćanske svetinje, posebno džamiju Al-Aqsa tokom svetog mjeseca Ramazana, te oduzimanja palestinskih domova u kontekstu judaizacije i politike naseljavanja.

Rekao je da je nakon toga uslijedila opasna vojna eskalacija u Pojasu Gaze, koja je uzrokovala stotine žrtava među nenaoružanim civilima, te uzrokovala pogoršanje ionako teške humanitarne situacije u Gazi.

Poručio je da međunarodna zajednica snosi odgovornost za postizanje sveobuhvatnog i pravednog mirnog rješavanja palestinskog pitanja uspostavljanjem palestinske države na granici iz 1967. sa istočnim Jeruzalemom kao njenim glavnim gradom, uz državu Izrael, i okončanjem okupacije arapskih zemalja, te pravednom rješavanje izbjegličkog pitanja.

„To je ono što se međunarodna zajednica dogovarala decenijama, ali nije našla put ka implementaciji uprkos rizicima koje predstavlja ovo pitanje jer je ostalo neriješeno“, rekao je Al-Thani.

„Kao rezultat ovog kontinuiranog odugovlačenja, povremeno se pojavljuju oni koji vjeruju da se palestinska stvar može marginalizirati na međunarodnoj agendi ili može zaobići tako duboko ukorijenjeni nacionalni cilj predlažući ideje poput poboljšanja ekonomskog položaja stanovništva pod okupacijom umjesto ukidanje okupacije“.

Američko napuštanje Afganistana

Odluka Amerike da se povuče iz Afganistana nakon pregovora s talibanima Al-Tani je ocijenio kao izuzetno kritičnu prekretnicu za ovu zemlju.

„Kao što znate, Katar nije štedio napore u pružanju pomoći u evakuaciji hiljada pojedinaca i porodica različitih nacionalnosti tokom proteklih sedmica. To je bila naša humanitarna dužnost“, rekao je Al-Thani.

„Ali najvažnija stvar na koju želim da se osvrnem je da smo bili uvjereni da rat ne nudi rješenje i da će na kraju doći do dijaloga. Na osnovu toga smo i postupili kada smo ugostili predstavnike talibana, kada su nas međunarodni partneri zamolili da budemo pokrovitelji i otvorimo direktan dijalog između njih i talibana u Dohi. Ova pozicija se pokazala tačnom“.

Govoreći dalje o Afganistanu rekao je da pitanje Afganistana nije pitanje pobjede ili poraza, već pitanje neuspjeha da se politički sistem nametne izvana. Bez obzira na namjere, uložene napore i novac, ovo iskustvo u Afganistanu je propalo nakon dvadeset godina.

„Svijet je donio ispravne zaključke u tom pogledu. Ali potrebno je izbjeći da velike sile uđu u borbu protiv ekstremizma kada napuste svoje dužnosti po pitanjima svjetskog mira, garantujući provedbu međunarodnih konvencija i štiteći civile od ratnih zločina. Postoji razlika između nametanja starateljstva drugim zemljama i izvršavanja dužnosti velikih sila za provedbu međunarodnih rezolucija i konvencija. Također je nerazumno da, s jedne strane, velike sile nameću silom oružja drugim zemljama oblik političkog sistema koji velike sile smatraju odgovarajućim,  a da s druge strane odustanu podržavati zemlje koje su usvojile isti sistem vlasti voljom njihovih naroda i bez vanjskog uplitanja“.

Govoreći o drugim zemljama pogođene ratovima, Al-Tani je rekao da međunarodna zajednica ne bi trebala nijemo posmatrati patnje građana u tim zemljama.

„Decenija je prošla od početka sirijske krize, koja se razvila mirnim ustankom, a zatim se pretvorila u humanitarnu katastrofu zbog rata koji je režim pokrenuo protiv svog naroda i ekstremističkih oružanih snaga koje su iskoristile situaciju […] Što se tiče libijskog pitanja, pozitivni pomaci kojima je Libija svjedočila u posljednjih godinu dana izazivaju oprezni optimizam. Prekid vatre i sazivanje Libijskog foruma za politički dijalog, te izbor predstavnika privremene izvršne vlasti i osvajanje povjerenja Predstavničkog doma privremene vlade Nacionalnog jedinstva, sve su to pozitivni pomaci […] S obzirom na krizu u Jemenu, gdje je rat doveo do tragične humanitarne situacije i rizika od podjela koje bi, pak, mogle dovesti do izbijanja drugih sukoba, Država Katar potvrđuje svoju želju za jedinstvom i teritorijalnim integritetom Jemena i svoj čvrsti stav da je jedini izlaz iz krize kroz pregovore između jemenskih stranaka na osnovu ishoda nacionalnog dijaloga, zaljevske inicijative i relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti“.

Ovisnost o informatičkoj tehnologiji

Čelnik Katara upozorio je na sve veću ovisnost svijeta o informatičkoj tehnologiji i modernoj komunikaciji u svim aspektima života, od obrazovanja, do sigurnosti i ekonomije. Rekao je i to da je svijet osjetio posljedice zloupotrebe cyber-prostora, uključujući probijanje privatnog domena pojedinaca i međunarodno piratstvo i ozbiljnu prijetnju koju predstavlja za sigurnost i stabilnost međunarodne zajednice.

„Sa ovog stanovišta, ponavljamo poziv Ujedinjenim narodima da vode proces objedinjavanja napora za sprječavanje zloupotrebe naučnog napretka u kibernetičkoj sigurnosti i reguliraju ove vitalne aspekte u skladu s pravilima međunarodnog prava“.

Klimatske promjene

Al-Thani je rekao da su klimatske promjene i dalje jedan od najkritičnijih izazova današnjeg vremena jer sa sobom nose katastrofalne posljedice na sve aspekte života sadašnjih i budućih generacija, što zahtijeva nastavak zajedničkih napora za suočavanje s tim posljedicama.

„S tim u vezi, želim naznačiti da je Država Katar stavila klimatske promjene u prvi plan svojih prioriteta, te nastavlja poduzimati potrebne mjere za razvoj tehnologija i čiste energije povezane s klimatskim promjenama, a sve ćemo to predstaviti na toj konferenciji idućeg novembra“.

„Naša zajednička odgovornost i zajednička sudbina čovječanstva zahtijevaju predanost vrijednostima partnerstva u međunarodnim odnosima kako bi se postigli interesi naših naroda i dobrobit čovječanstva“.

Al-Thani je rekao da će Doha postala središte međunarodnih multilateralnih akcija u regiji.

Ovih dana obilježava se pedeseta godišnjica pridruživanja Katara članstvu Ujedinjenih nacija 21. septembra 1971.

Izvor: Agencije

Povezane

Sprječavanje i suzbijanje terorizma predstavljaju područja koja zahtijevaju najviši stepen međunarodne saradnje, rekao je katarski ministar.

Published On 29 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO