Ista izborna jedinica: Kandidati za kancelara prvi put ‘prsa o prsa’

Prvi je to put u historiji da se kancelarski kandidati takmiče u istoj izbornoj jedinici suprotno od navike političkih ‘teškaša’ da se izlože onim jedinicama gdje im je mandat siguran. 

Direktni mandat osvojen pobjedom nad direktnim protukandidatom, međutim, bio bi 'šlag na torti' kancelarskog nadmetanja (Magazin Wired)

Nekoć poznato po palačama pruskih kraljeva i njemačih careva, berlinsko predgrađe Potsdam postalo je bojište za nasljednika ‘krune’ Angele Merkel.

Dvoje od triju kandidata za kancelarski položaj – Annalena Baerbock (Zeleni) i Olaf Scholz (SPD) takmiče se u izbornoj jedinici 61, u kojoj je i Potsdam, prenosi Hina.

Prvi je to put u historiji da se kancelarski kandidati takmiče u istoj izbornoj jedinici suprotno od navike političkih ‘teškaša’ da se izlože onim jedinicama gdje im je mandat siguran.

Budući da je njemački izborni sistem mješovit pa se u parlament ulazi i sa stranačkih lista, Scholz i Baerbock vjerojatno će ući u Bundestag neovisno o ishodu okršaja u Potsdamu.

Direktni mandat osvojen pobjedom nad direktnim protukandidatom, međutim, bio bi ‘šlag na torti’ kancelarskog nadmetanja.

Karl-Rudolf Korte, profesor politologije na sveučilištu Duisburg-Essen tvrdi kako pobjednici izbornih jedinica imaju poseban značaj u njemačkom parlamentu.

Iako je glavni grad bivše istočnonjemačke pokrajine Brandenburga, Potsdam se izdvaja od ostalih bivših komunističkih gradova bogatstvom, bujnim vrtovima i jezerima što ga čini popularnim ‘utočištem’ imućnih Berlinčana.

Grad je to koji osim što posjeduje glamur filmskog svijeta jer je središte filmskog kompleksa Babelsberga, pruža dom istaknutim političarima poput Alexandra Gaulanda, suvoditelju desničarskog AfD-a, i  bivšoj sekretarici njemačkih Liberala (FDP) Lindi Teuteberg.

Novi početak

Scholz je preselio iz Hamburga u Potsdam 2018. godine, uoči preuzimanja funkcije ministra financija u kabinetu Angele Merkel.

Ankete pokazuju da Scholz trenutno ima prednost u toj izbornoj jedinici koju je SPD osvojio na prošlim izborima kao jedinu na području bivšeg DDR-a izvan Berlina.

“Zastupnik u Bundestagu najviša je dužnost koju možete osvojiti na direktnim izborima u njemačkoj demokratiji i meni je direktan put do javnosti”, rekao je Scholz.

“Nakon mnogo godina na čelu grada-pokrajine Hamburga, ovo mi je novi početak. Ja ovdje živim i radovao bih se da budem predstavnik građana ove jedinice”, dodao je.

Baerbock s porodicom živi u Potsdamu deset godina. Dvaput je dosad ondje pokušavala, neuspješno, izboriti direktan mandat u Bundestagu.

“Potsdam je umnogome ogledalo Njemačke. Jasno je da je to grad vrijedan življenja, ali je jasno i šta možemo popraviti u budućnosti”, kazala je na jednom skupu.

Pošto krompir?

U slikovitoj nizozemskoj četvrti posteri dvoje suprotstavljenih kandidata visoko su na uličnim svjetiljkama iznad tržnice na kojoj se svakodnevno prodaje odjeća, namirnice i tradicionalne pečene kobasice.

“Scholz je naš kupac”, kaže Annelie Cierzynski, šezdesetdevetogodišnja penzionerka sa štanda s voćem i povrćem.

“Smiješno je kad govore da on ne zna kolika je cijena litre benzina. Sigurno zna pošto su mrkve i krompiri”.

Scholza su u junu ‘ulovili’ da ne zna koliko košta benzin što je izazvalo kritike da ne poznaje potrebe biračkog tijela.

Baerbock su, pak, optuživali za plagiranje i uljepšavanje biografije. To ne smeta pedesetogodišnjoj Doroteji Gunkel, medicinskoj sestri iz sela pored Potsdama.

“Mislim da je zaštita okoliša jako važna i zato naginjem njoj”, kazala je.

U jednom pak se stanovnici Potsdama mogu složiti – natjecanje dvoje kancelarskih kandidata je podiglo razinu vidljivosti njihovog grada.

“Ovo je definitivno najuzbudljivija izborna jedinca u Njemačkoj”, rekla je dvadesetpetogodišnja Anna Emmendoerffer.

Izvor: Agencije