Duterte: Odgovaraće svako ko je djelovao ‘izvan granica’

Duterteova vlada neće sarađivati sa Međunarodnim krivičnim sudom niti će dozvoliti bilo kakvim istražiteljima da uđu na Filipine.

"Oni za koje se utvrdi da su tokom operacija postupili van granica zakona biće odgovorni pred našim zakonima", rekao je Duterte (EPA)

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte izjavio je da će se svako za koga se utvrdi da je u njegovoj kampanji borbe protiv ilegalnih droga “djelovao izvan granica” smatrati odgovornim prema nacionalnim zakonima, prenosi Tanjug.

Duterte je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija rekao da je naložio filipinskom Ministarstvu pravde i policiji da preispitaju sprovođenje te kampanje, u kojoj je ubijeno više od 6.100 sumnjivih trgovaca drogom i korisnika otkako je on u junu 2016. godine stupio na vlast, prenosi agencija Reuters.

“Oni za koje se utvrdi da su tokom operacija postupili van granica zakona biće odgovorni pred našim zakonima”, rekao je Duterte u video obraćanju na godišnjem skupu.

Formalna istraga o mogućim zločinima protiv čovječnosti

Duterte, međutim, nije spomenuo formalnu istragu o mogućim zločinima protiv čovječnosti, koju su prošle nedjelje odobrile sudije Međunarodnog krivičnog suda, ali se čini da, kako ocjenjuje Reuters, odbija spoljno miješanje u pitanja ljudskih prava.

“Nedavno smo sa Ujedinjenim nacijama finalizovali naš Zajednički program o ljudskim pravima. Ovo je model za konstruktivno angažovanje između suverenih država članica i Ujedinjenih nacija”, rekao je predsjednik Filipina.

“Smislena promjena, da bi bila trajna, mora doći iznutra. Nametanje nečije volje – bez obzira koliko plemenita ta namjera bila – nikada nije uspjelo u prošlosti. A neće ni u budućnosti”, dodao je on.

Nema saradnje sa Međunarodnim krivičnim sudom

Duterteova vlada je prošle nedjelje saopštila da neće sarađivati sa Međunarodnim krivičnim sudom niti će dozvoliti bilo kakvim istražiteljima da uđu na Filipine.

Duterte i njegovi šefovi policije tvrde su da su ubistva počinjena u samoodbrani i da Međunarodni krivični sud nema pravo da se miješa u unutrašnja pitanja zemlje.

Grupe za zaštitu ljudskih prava smatraju da je Duterte lično podsticao smrtonosno nasilje u ratu protiv droga i optužuju policiju za ubistvo nenaoružanih osumnjičenih lica.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO