UN zahtijeva pristup tražiocima azila na EU granici

Poljska i Litvanija su pod pritiskom sve većeg broja migranata koji pokušavaju ući te dvije zemlje Evropske unije iz Bjelorusije.

Vlade Poljske i Litvanije blokirale su pristup njihovim granicama s Bjelorusijom (EPA)

Dvije agencije Ujedinjenih naroda zatražile su pristup tražiocima azila zaglavljenim na bjeloruskoj granici s Poljskom i Litvanijom, nakon što su četiri migranta pronađena mrtva u tom području.

Međunarodna organizacija za migracije i Agencija UN-a za izbjeglice pozvale su vlade uključenih zemalja da poštuju međunarodno pravo, prije svega ljudska prava tokom sprečavanja ilegalnog ulaska u Evropsku uniju iz Bjelorusije.

U zajedničkom saopćenju, agencije UN-a pozvale su na istragu smrti četiri migranta i zatražile “hitan pristup” drugim izbjeglicama i migrantima, “kako bi im se osigurala medicinska pomoć, hrana, voda i sklonište”, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Vlade Poljske i Litvanije uvele su vanredne situacije na lokalnom nivou, čime je blokiran pristup njihovim granicama s Bjelorusijom.

Sve više migranata iz Bjelorusije

Također grade ograde od bodljikave žice i povećale su patrole graničara i vozila.

Poljske vlasti saopćile su da su tri osobe koje su pronađene mrtve u nedjelju blizu bjeloruske granice umrle od hipotermije i iscrpljenosti, a graničari su rekli da su vidjeli tijelo žene blizu granice, sa bjeloruske strane.

Poljska i Litvanija su pod pritiskom sve većeg broja migranata koji pokušavaju ući u te dvije članice EU-a iz Bjelorusije.

Varšava i Vilnius optužuju bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da na taj način vodi “hibridni rat” protiv EU-a, s ciljem njene destabilizacije.

Izvor: Agencije