WHO: Delta zamijenila tri ‘zabrinjavajuće’ varijante

‘Zabrinjavajuća’ varijanta delta, prisutna u 185 zemalja, zamijenila je ostale tri ‘zabrinjavajuće’ varijante korona virusa – alfu, betu i gamu, navodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Trenutno WHO smatra da su te četiri varijante 'zabrinjavajuće' (EPA)

“Zabrinjavajuća” varijanta delta, prisutna u 185 zemalja, zamijenila je ostale tri “zabrinjavajuće” varijante korona virusa – alfu, betu i gamu, koje sada predstavljaju manje od jedan posto slučajeva, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Svi virusi, uključujući SARS-CoV-2, koji izaziva COVID-19, s vremenom mutiraju, prenosi Hina.

Pojava varijanti krajem 2020. godine koje su donosile povećanu opasnost za globalno javno zdravlje potaknula je WHO da obilježi varijante koje “treba pratiti” i druge “zabrinjavajuće” varijante, kako bi se dao prioritet nadzoru i istraživanju na svjetskom nivou.

“Sada prevladava delta varijanta. Ustvari, manje od jedan posto trenutno dostupnih sekvenci su [zabrinjavajuće varijante] alfa, beta i gama”, odgovorila je direktorica tehničke ekipe za COVID-19 u WHO-u Maria Van Kerkhove na društvenim mrežama.

Četiri varijante ‘zabrinjavajuće’

“Taj virus je postao jači, lakše prenosiv i zamijenio je druge viruse”, dodala je i precizirala da je prisutan u 185 zemalja.

WHO je odlučio nazvati varijante koje “treba pratiti” i one “zabrinjavajuće”, prema slovima grčke abecede, kako bi se izbjeglo svako stigmatiziranje neke zemlje i omogućilo javnosti njihovo lakše izgovaranje.

Trenutno WHO smatra da su te četiri varijante “zabrinjavajuće”.

Organizacija je smatrala do sada da pet drugih varijanti (eta, Iota, kappa, lambda i mu) treba “pratiti”.

Tri varijante, eta, Iota i kappa, maknute su sa popisa, navela je Van Kerkhove.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO