Stoltenberg: NATO članice moraju biti jedinstvene oko podmornica

Generalni sekretar NATO-a je rekao da članice Alijanse ne trebaju dozvoliti da spor Francuske sa SAD-om i Velikom Britanijom dovede do trajnog raskola.

Jens Stoltenberg je izrazio uvjerenje da će Francuska, Velika Britanija i SAD 'pronaći put naprijed' (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da članice Alijanse trebaju ostati jedinstvene uprkos neslaganju o raskidu ugovora o prodaji francuskih podmornica Australiji u sklopu novog strateškog partnerstva između SAD-a, Velike Britanije i Australije.

Rekao je da članice NATO-a ne trebaju dozvoliti da spor Francuske sa SAD-om i Velikom Britanijom dovede do trajnog raskola, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Lideri Evropske unije podržali su Francusku u sporu zbog odluke Australije da odustane od dogovora s Francuzima o kupovini podmornica i potpiše trilateralni Azijsko-pacifički sigurnosni sporazum sa SAD-om i Velikom Britanijom.

Glavni ciljevi Alijanse

Međutim, generalni sekretar NATO-a nije podržao nijednu stranu, a u intervjuu za AP je naglasio jedinstvo oko glavnih ciljeva Alijanse.

“Potpuno razumijem razočarenje Francuske. U isto vrijeme, saveznici u NATO-u slažu se u pogledu najvažnijih stvari, a to je da moramo biti jedinstveni kako bismo se suočili sa zajedničkim izazovima, uključujući promjenu globalne ravnoteže snaga”, kazao je on na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Stoltenberg je izrazio uvjerenje da će Francuska, Velika Britanija i SAD “pronaći put naprijed i da neće dozvoliti da nesuglasice stvore trajne probleme za savez”.

Francuski zvaničnici više puta su osudili raskid ugovora i novo strateško partnerstvo tri zemlje, smatrajući ga izdajom.

Podrška Evropske unije Francuskoj

Ministri vanjskih poslova EU-a izrazili su podršku Francuskoj nakon sastanka na margini zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Australija tvrdi da se sporazum o podmornicama odnosi na zaštitu njenih strateških interesa usred opće zabrinutosti zbog rastućeg utjecaja Kine.

Canberra je otkazala kupovinu 12 francuskih podmornica na dizel-električni pogon, u vrijednosti od 66 milijardi dolara, i umjesto toga odlučila je da kupi najmanje osam tehnološki naprednijih, nuklearnih podmornica od Velike Britanije i SAD-a.

Velika Britanija i SAD insistiraju na tome da neslaganje ne bi trebalo poremeti njihove ukupne odnose s Francuskom.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO