SAD premjestio 4.000 haićanskih migranata iz logora u Teksasu

Stotine Haićana vratile su se u ponedjeljak u Meksiko iz migrantskog kampa preko granice u Del Riou u Teksasu, strahujući od protjerivanja u svoju domovinu.

Bijela kuća kritizirala je upotrebu konja radi prijetnje haićanskim migrantima nakon što su se proširile slike američke pogranične policije na konjima kako juriša na migrante u blizini kampa uz rijeku u Teksasu (AFP)

Sjedinjene Američke Države premjestile su 4.000 haićanskih migranata iz logora Del Rio u Teksasu, gdje je registrirano zlostavljanje, a očekuje se da će više migranata odletjeti u utorak u četiri aviona, rekao je ministar unutrašnjih poslova Alejandro Mayorkas.

“Vrlo brzo premještamo migrante u druge centre gdje se čekaju rješenja o azilu, kako bismo osigurali njihovu sigurnost kao i sigurnost zajednice”, rekao je u intervjuu za CNN Mayorkas, prenosi Hina.

“Vraćamo pojedince u njihove domovine, očekujemo dramatične promjene u sljedećih 48 do 96 sati”.

Stotine Haićana vratile su se u ponedjeljak u Meksiko iz migrantskog kampa preko granice u Del Riou u Teksasu, strahujući od protjerivanja u svoju domovinu jer su američke vlasti organizirale letove natrag na Haiti.

Juriš na migrante

Bijela kuća kritizirala je upotrebu konja radi prijetnje haićanskim migrantima nakon što su se proširile slike američke pogranične policije na konjima kako juriša na migrante u blizini kampa uz rijeku u Teksasu.

Kamp, ispod mosta preko Rio Grandea, posljednje je žarište američkih vlasti koje nastoje zaustaviti protok migranata koji bježe od nasilja bandi, ekstremnog siromaštva i prirodnih katastrofa u svojim matičnim zemljama.

Mayorkas je rekao da je u toku istraga o postupanju s migrantima te da će na mjestu događaja situaciju pratiti promatrači iz Ureda za profesionalnu odgovornost.

“Nećemo tolerirati bilo kakvo zlostavljanje”, rekao je Mayorkas za CNN. “Bio sam užasnut onim što sam vidio. Pustit ću istragu da ide svojim tokom. Ali prizori koje sam vidio zabrinjavaju me.”

Izvor: Agencije