Vlada: Osujećen pokušaj državnog udara u Sudanu

Još uvijek postoji mnogo pitanja o tome koja skupina tačno stoji iza ovog puča, izvijestila je iz Kartuma Al Jazeerina reporterka Hiba Morgan.

Vojnici paravojnih snaga pozdravljaju ljude u Sudanu u junu 2021. godine (Reuters)

Situacija u Sudanu je pod kontrolom, a oni koji su umiješani u pokušaj puča uhapšeni su i istraga je u toku, izvijestila je sudanska novinska agencija putem Twittera, pozivajući se na ovlašteni izvor u Vijeću ministara.

Član vladajućeg vijeća te zemlje rekao je ranije u utorak Reutersu da su sudanske vlasti obuzdale neuspjeli pokušaj državnog udara.

Sudan je na krhkom putu demokratske vladavine nakon što je vojska svrgnula dugogodišnjeg vladara zemlje Omara al-Bashira u aprilu 2019. godine, nakon četiri mjeseca masovnih protesta.

‘Ostaje mnogo pitanja ‘

“I dalje postoji mnogo pitanja o tome koja skupina tačno stoji iza ovog puča”, izvijestila je iz Kartuma Al Jazeerina reporterka Hiba Morgan.

Morgan je rekla da se Kartum probudio u “onome što se činilo kao prilično normalno jutro”, s izuzetkom da je jedan od mostova koji vodi do Omdurmana, grada pobratima glavnog grada Kartuma, bio blokiran.

“Na mostu su bili tenkovi koji su sprječavali prelazak civila“, izvijestila je Morgan. “Zatim je stigao izvještaj da je došlo do neuspjelog pokušaja državnog udara.”

“Ko je zapravo ta skupina i zašto su tačno izveli puč, to su odgovori koje čekamo da čujemo od Vijeća”, rekla je Morgan.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO