Iranski predsjednik, kritizirajući SAD, sankcije upoređuje s ‘ratom’

Američke sankcije Iranu usred pandemije COVID-19 predstavljaju zločin protiv čovječnosti, poručio je iranski predsjednik Ebrahim Raisi u obraćanju Ujedinjenim narodima.

Ebrahimn Raisi je obećao da će sarađivati sa SAD-om (EPA)

Novi iranski predsjednik Ebrahim Raisi osudio je u utorak američke sankcije nametnute njegovoj zemlji, navodeći da one predstavljaju zločin protiv čovječnosti.

“Sankcije su novi način rata Sjedinjenih Američkih Država s nacijama svijeta”, rekao je on u poruci iz Teherana prisutnima na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenkihz naroda u New Yorku, prenosi Anadolija.

Raisi, koji je položio zakletvu prošlog mjeseca, naveo je da je SAD izgubio kredibilitet namećući svoju hegemoniju drugim zemljama.

‘Zločin protiv čovječnosti’

“Američke sankcije Iranu usred pandemije COVID-19 predstavljaju zločin protiv čovječnosti. Danas SAD ne može izaći iz Iraka i Afganistana, već je protjeran”, kazao je Raisi.

Američka vojska povukla se potpuno iz Afganistana i većinom se povukla i iz Iraka.

“Danas svijet ne mari za ‘Amerika na prvom mjestu’ ili ‘Amerika se vratila'”, rekao je Raisi, misleći na slogane koje su koristili bivši i aktuelni američki predsjednici, Donald Trump i Joe Biden.

Raisi je obećao da će sarađivati ​​sa SAD-om, ali je zauzeo i tvrd stav, isključujući pregovore čiji je cilj ograničavanje razvoja iranskih projektila i podrška regionalnim milicijama.

Izvor: Agencije