Iran najavio nastavak nuklearnih pregovora sa svjetskim silama

Razgovori u Beču se uskoro nastavljaju, za nekoliko sedmica”, kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Pregovori u Beču su obustavljeni nakon što je na izborima u Iranu za predsjednika izabran tvrdolinijaš Ebrahim Raisi (EPA)

Iran je saopćio da se razgovori sa svjetskim silama o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. nastavljaju za nekoliko sedmica, prenosi IRNA.

“Svaki sastanak zahtijeva prethodnu koordinaciju i pripremu agende. Kao što je ranije rečeno, razgovori u Beču se uskoro nastavljaju, za nekoliko sedmica”, kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Do sada su svjetske sile u Beču održale šest rundi indirektnih pregovora između Irana i SAD-a kako bi se obje strane vratile u okvire nuklearnog pakta iz kojeg je američki predsjednik Donald Trump izašao 2018. godine.

Planirani pojedinačni sastanci

Pregovori u Beču su obustavljeni nakon što je na izborima u Iranu za predsjednika izabran tvrdolinijaš Ebrahim Raisi. Vlast je preuzeo u augustu.

Ministri iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Kine i Rusije neće se ove sedmice u UN-u zajedno sastati s Iranom kako bi razgovarali o povratku pregovorima, kazao je šef evropske diplomacije Josep Borrell.

No, Khatibzadeh je rekao da bi se iranski šef diplomatije Hossein Amirabdollahian trebao pojedinačno sastati s ministrima iz spomenutih zemalja.

Izvor: Agencije