Katar poziva na dijalog s talibanima u Afganistanu

Katarski vladar rekao je da međunarodna zajednica ima odgovornost ‘raditi na sistematičan i ustrajan način na postizanju sveobuhvatnog političkog rješenja’ u Afganistanu.

Šeik Tamim bin Hamad al-Thani obratio se na 76. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku (EPA)

Emir Katara, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, pozvao je u utorak međunarodnu zajednicu da nastavi saradnju s privremenom talibanskom vladom u Afganistanu.

Obraćajući se na 76. sjednici Generalne skupštine Ujedinje nih naroda u New Yorku, Al Thani je, također, pozvao na odvajanje pružanja humanitarne pomoći od političkog procesa u ratom razorenoj zemlji, prenosi Anadolija.

“Međunarodna zajednica mora pružiti pomoć Afganistanu i potrebno je nastaviti dijalog s talibanima”, rekao je Al Thani.

Odgovornost međunarodne zajednice

Katarski vladar je kazao da međunarodna zajednica ima odgovornost “raditi na sistematičan i ustrajan način na postizanju sveobuhvatnog političkog rješenja” u Afganistanu.

Katar je odigrao značajnu ulogu u evakuaciji stranaca i Afganistanaca iz Afganistana nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Kabulom.

Za 10 dana u augustu talibani su preuzeli kontrolu nad Afganistanom paralelno s povlačenjem američkih trupa iz zemlje, nakon 20-godišnjeg vojnog prisustva.

Izvor: Agencije