Evropski sud: Rusija odgovorna za ubistvo Litvinjenka

Litvinjenko (43), bivši službenik Ruske federalne službe bezbjednosti FSB i uzbunjivač, nakon preseljenja u Britaniju je postao glasni kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Rusija je odgovorna za ubistvo Aleksandra Litvinjenka u Velikoj Britaniji", navodi se u saopštenju suda u Strasbourgu (EPA)

Evropski sud za ljudska prava danas je Rusiju proglasio odgovornom za ubistvo Aleksandra Litvinjenka 2006. godine, koji je preminuo nakon što je u Londonu otrovan polonijumom 210, rijetkim radioaktivnim izotopom, prenosi Tanjug.

“Rusija je odgovorna za ubistvo Aleksandra Litvinjenka u Velikoj Britaniji”, navodi se u saopštenju suda u Strasbourgu, prenosi Reuters.

Litvinjenko (43), bivši službenik Ruske federalne službe bezbjednosti FSB i uzbunjivač, nakon preseljenja u Britaniju je postao glasni kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Pobjegao u Veliku Britaniju

Litvinenko je pobegao iz Rusije u Veliku Britaniju šest godina prije nego što je otrovan, a umro je nakon što je popio zeleni čaj sa rijetkim i veoma snažnim radioaktivnim izotopom u londonskom hotelu Milenium.

Britanska istraga zaključila je 2016. godine da je Putin vjerovatno odobrio rusku obavještajnu operaciju za ubistvo Litvinjenka, a takođe je otkriveno da su bivši pripadnik KGB-a Andrej Lugovoj i još jedan ruski državljanin Dmitrij Kovtun izvršili ubistvo u okviru operacije koju je vjerovatno vodila ruska Federalna služba bezbjednosti.

Rusija poriče bilo kakvu umješanost u Litvinjenkovu smrt.

Izvor: Agencije

Povezane

Britanski sud donio je presudu u slučaju ubistva bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinjenka u Londonu 2006. godine. Sudija Robert Owen tvrdi da je ruski predsjednik Vladimir Putin “vjerovatno” odobrio Litvinjenkovo ubistvo. 

Published On 21 Jan 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO