EU osudila nedostatak lojalnosti SAD-a u krizi sa podmornicama

SAD, Velika Britanija i Australija su 15. septembra najavile novo partnerstvo u indijsko-pacifičkom regionu, ali te zemlje nisu konsultirale Francusku, koja je imala unosan ugovor s Australijom.

Michel je rekao da Evropska unija od Washingtona traži pojašnjenja kako bi shvatila namjere strateškog partnerstva tri zemlje, jer je ono nerazumljivo (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel ocijenio je u ponedjeljak kao nedostatak lojalnosti i transparentnosti Sjedinjenih Američkih Država prema krizi o raskidu ugovora o australskoj narudžbini francuskih podmornica u sklopu novog strateškog partnerstva SAD-a, Velike Britanije i Australije.

“Osnovni principi između saveznika su transparentnost i povjerenje, to ide zajedno. A šta sad vidimo? Očigledan nedostatak transparentnosti i lojalnosti”, rekao je Michel novinarima u New Yorku na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, prenosi Beta.

Michel je rekao da Evropska unija (EU) od Washingtona traži pojašnjenja kako bi shvatila namjere strateškog partnerstva tri zemlje, jer je ono nerazumljivo.

Novo partnerstvo

SAD, Velika Britanija i Australija su 15. septembra najavile novo partnerstvo u indijsko-pacifičkom regionu, ali te zemlje nisu konsultirale Francusku koja je tim partnerstvom izgubila ranije sklopljen vrijedan ugovor o isporuci podmornica Australiji.

Evropska unija se tog dana našla sa osjećanjem da je ignorira američki predsjednik Joe Biden kao u vrijeme njegovog prethodnika Donalda Trumpa.

Za vrijeme bivšeg predsjednika SAD-a, “barem je bilo jasno da po njegovom tonu i obraćanju EU nije partner i neophodni saveznik (za SAD)”, rekao je Michel.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO