Borbeni avioni NATO-a ispratili ruske bombardere

Dva ruska strateška bombardera Tu-160 nadlijetala su Baltičko more, u jednom trenutku su ih ispratili lovci NATO-a, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

Lovačku pratnju strateškim bombarderima Tu-160 pružali su avioni Su-35S i Su-27 (EPA - Ilustracija)

Dva ruska strateška bombardera Tu-160 nadlijetala su Baltičko more, u jednom trenutku su ih ispratili lovci NATO-a, saopćilo je novinarima u utorak rusko Ministarstvo odbrane.

“Dva strateška nosača raketa Tu-160 iz daleke avijacije izvela su planirani let u zračnom prostoru iznad neutralnih voda Baltičkog mora. Trajanje leta je bilo oko osam sati”, saopćilo je Ministarstvo odbrane u Moskvi, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Uočeno je da su u određenim fazama rute ruske avione pratili lovci F-16 iz Italije i Danske, F-18 iz Finske, Saab JAS-39 Gripen iz Švedske i drugi avioni stranih zemalja.

‘Lete iznad neutralnih voda Arktika’

Lovačku pratnju Tu-160 pružali su Su-35S Udruženja zračne i protuzračne odbrane Zapadnog vojnog okruga i Su-27 Pomorske avijacije Baltičke flote.

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da ruski avioni redovno lete iznad neutralnih voda Arktika, Sjevernog Atlantika, Crnog i Baltičkog mora, kao i Tihog okeana te da se svi letovi izvode strogo u skladu s međunarodnim pravilima, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO