Aviokompanija Iberia namjerava privremeno otpustiti trećinu radnika

Španska aviokompanija Iberia najavila je privremeno otpuštanje između 4.000 i 5.000 radnika od ukupno njih 15.200 zbog promjena u organizaciji kompanije.

Iberia je navela kako prevozi između 30 posto i 35 posto putnika manje nego 2019. godine zbog ograničenja dolaska turista (EPA)

Španska aviokompanija Iberia najavila je privremeno otpuštanje između 4.000 i 5.000 radnika od ukupno njih 15.200 zbog promjena u organizaciji kompanije i pada potražnje za letovima uslijed restrikcijskih mjera uzrokovanih korona virusom.

Iberia ima letove između Madrida te Zagreba, Splita i Dubrovnika no zasad je nepoznato hoće li potencijalni pad broja zaposlenika utjecati na te linije, prenosi Hina.

Španski avioprevoznik je objavio saopćenje u kojem je naveo kako je sindikatima poslao želju za otvaranjem pregovora u vezi privremenog otpuštanja gotovo trećine radnika.

To je učinio nakon što se vlada i sindikati nisu uspjeli dogovoriti u vezi produženja izvanrednih državnih mjera uvedenih u martu 2020. zbog korona virusa.

Privremeni otkazi

Španske kompanije tokom pandemije mogu privremeno otkazati ugovore radnicima. Radnici tokom tog privremenog otpuštanja (ERTE) primaju 70 posto plaće tokom prvih šest mjeseci a zatim primaju 50 posto zahvaljujući vladinim podrškama.

Ta mjera istječe za devet dana, 30. septembra, a sindikati je nastoje produžiti do 31. januara.

S obzirom na neizvjesnost pregovora koji bi se trebali nastaviti ove sedmice, a također i zbog sporog oporavka zračnog prometa, Iberia želi direktno sa sindikatima dogovoriti uvjete privremenog otpuštanja radnika. Tvrdi kako je to nužno kako bi se broj zaposlenika prilagodio trenutnim potrebama.

Iberia je navela kako prevozi između 30 posto i 35 posto putnika manje nego 2019. godine zbog ograničenja dolaska turista iz SAD-a, Latinske Amerike, Japana i Kine te karantena uvedenih u nekim zemljama zbog čega je manje putnika na tim linijama.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO