Ukrajina održava vježbe s borbenim tim Nacionalne garde Washingtona

Vježba se održava u vrijeme kada vojne kapacitete pokazuju i susjedne Rusija i Bjelorusija.

Ukrajina kaže da četiri hiljade ukrajinskih vojnika i dvije hiljade stranih sudjeluje u vojnoj vježbi RAPID TRIDENT - 2021 (Reuters)

Ukrajina je u ponedjeljak započela zajedničke vojne vježbe s američkim i drugim trupama NATO-a, u vrijeme kada susjedne Rusija i Bjelorusija također održavaju velike vojne vježbe.

Ukrajina, koja je u ratu s proruskim separatistima koje podržava Kremlj od 2014, dugo traži bližu integraciju sa zapadnim vojskama, nadajući se da će se jednoga dana priključiti NATO-u, piše Reuters a prenosi Hina.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva odbrane kazao je da će četiri hiljade ukrajinskih vojnika i dvije hiljade stranih sudjelovati u vojnoj vježbi “RAPID TRIDENT – 2021”, koja će trajati do 1. oktobra.

“Vjerujem da će svatko od vas koncentrirat svo svoje znanje, sve svoje napore, kako bi pokazao zemljama agresorima da nemaju šanse”, rekao je Ihor Palahnjuk, zapovjednik za obuku ukrajinskih snaga na svečanom otvaranju vježbi u ukrajinskom Međunarodnom mirovnom sigurnosnom centru u blizini Jaroviva na zapadu zemlje.

Interoperabilnost saveznika

Američka vojska objavila je saopćenjem da u vojnoj vježbi sudjeluje borbeni tim brigade Nacionalne garde Washingtona, koji je raspoređen u Ukrajini od aprila.

U vojnoj će vježbi ukupno sudjelovati 12 zemalja kako bi “unaprijedili interoperabilnost saveznika i zemalja partnera” te demonstrirali pripremljenost.

Ukrajinska se vježba održava nakon rusko-bjeloruskih vojnih vježbi s velikim brojem sudionika blizu granica zemalja NATO-a i EU-a. Rusija tvrdi da je sudjelovalo 200 hiljada vojnika.

Kijev i NATO također optužuju Rusiju da je rasporedila dodatne jedinice ove godine blizu ukrajinskih granica. U ponedjeljak je pak 20 ruskih vojnih brodova započelo vježbu u Crnom moru.

Izvor: Agencije