U SAD-u velika potražnja za radnicima

Ekonomista Matthew Metzgar kaže da je federalna novčana pomoć veća od plate koju su neki radnici zarađivali prije pandemije korona virusa.

Mnogi radnici raspituju se za veće plate, ali i za zdravstveno i penziono osiguranje (EPA)

Milioni Amerikanaca ostali su bez posla početkom pandemije korona virusa i sada nailaze na veliku ponudu radnih mjesta, ali zbog širenja delta soja ne žure da se vrate na posao.

U Charlottu, Sjeverna Karolina, kao i u mnogim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država, vlasnici lokala ne mogu naći dovoljno radnika.

Oglasi za posao nalaze se svuda po gradu, a lokalna stopa nezaposlenosti pala je sa 14 na pet posto.

“Ovdje ima posla. Naš restoran je stalno pun i dobro zarađujemo, ali nemamo dovoljno radnika”, rekao je menadžer picerije Brixx Lethr’ Rotherttold, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

Federalna novčana pomoć veća od plata

Ekonomista Matthew Metzgar kaže da je federalna novčana pomoć veća od plate koju su neki radnici zarađivali prije pandemije.

“I s tom visokom kompenzacijom ljudi nisu voljni vratiti se na posao i zarađivati manje od pomoći”, kazao je Metzgar.

Drugi kažu da se ne žele vratiti na posao zbog bliskog kontakta koji bi imali s ljudima, u momentu kada od korona virusa u SAD-u dnevno umire više od 1.500 ljudi.

Velika prepreka povratku na posao je i to što mnogi ne mogu priuštiti da im neko čuva djecu, a to je eskaliralo kada su zbog virusa zatvorene škole.

To bi djelimično moglo biti riješeno kada se škole ponovo otvore, ali to nije slučaj s vrtićima, koji nemaju dovoljno osoblja.

Povećati satnicu na najmanje 17 dolara

Kako bi podstakla ljude da se vrate na posao, administracija Joea Bidena najavljuje subvencije za brigu o djeci koje su predviđene zakonom o infrastrukturi i socijalnoj pomoći, vrijednom 3.500 milijardi dolara.

Na nedavno održanom sajmu zapošljavanja u Virginiji mnogi su se raspitivali za veće plate, ali i za zdravstveno i penziono osiguranje.

Predsjednik sindikata zaposlenih na aerodromu u Charlotteu William Voltz kaže da je radnicima potrebno da se povećaju plate na najmanje 17 dolara na sat, sa sadašnjeg minimalca od 7,25 dolara.

Kako se navodi, mnogi poslodavci su povećali satnice, dok ekonomisti kažu da će, osim povećanja plata, ključna biti i kreativnost poslodavaca, kao i da će morati modificirati neka radna mjesta kako bi pronašli dovoljno radne snage.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada