Talibani poručili da SAD mora odgovarati za svoje prošle postupke

Glasnogovornik talibana je kazao da napad u kojem je dronom nedavno ubijeno deset civila nije jedini slučaj u koji je umiješan SAD.

U američkom napadu dronom krajem augusta je ubijeno 10 civila, od kojih je sedmero djece iz iste porodice (EPA)

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid izjavio je da bi Sjedinjene Američke Države (SAD) trebale odgovarati za svoje postupke iz prošlosti.

Mujahid je za grupu medija iz Kine govorio o slučaju ubistva deset civila, od kojih je sedmero djece iz iste porodice, u napadu američkog drona koji je pogodio vozilo u Kabulu, glavnom gradu Afganistana, 29. augusta, prenosi Anadolija.

Mujahid je kazao da napad u kojem je ubijeno deset civila nije jedini slučaj u koji su umiješane Sjedinjene Američke Države.

‘Ubijanje civila’

“SAD već 20 godina ubija civile u Afganistanu”, kazao je Mujahid.

Osuđujući posljednji slučaj, za koji je kazao da predstavlja kršenje ljudskih prava, Mujahid je rekao da je velika nemarnost dovela do ljudske katastrofe.

“Sjedinjene Američke Države moraju odgovarati za svoje prethodne postupke i sarađivati ​​s narodom Afganistana kako bi se izbjegli ubijanja i ugnjetavanja u zemlji”, poručio je Mujahid.

Sjedinjene Američke Države povukle su svoje trupe iz Afganistana 31. augusta.

Zauzevši glavni grad Kabul, talibani su preuzeli kontrolu nad državom bez većih sukoba nakon što je predsjednik Ashraf Ghani napustio Afganistan 15. augusta.

Izvor: Agencije