Svjetski čelnici stižu u New York uprkos pandemiji

Pošto varijanta delta ponovo izaziva uzlaznu putanju u širenju korona virusa, Antonio Guterres upozorava da se svijet kreće u pogrešnom smjeru u nošenju s pandemijom.

Svijet je stvarno u opasnoj situaciji, istakao je generalni sekretar Ujedinjenih naroda (EPA)

Iako pandemija ne jenjava, stotinjak svjetskih čelnika naredne sedmice dolazi u New York, na djelomično obnovljenu godišnju političku ekstravagancu Ujedinjenih naroda, gdje će se pokušati zajedno nositi s hitnim globalnim problemima, počevši upravo s korona virusom.

Generalna skupština UN-a pokušat će nadograditi zamah u dogovaranju ambicioznog klimatskog sporazuma i obnoviti jedinstvo nakon talibanskog preuzimanja vlasti u Afganistanu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Moramo ponovo uspostaviti povjerenje. Postojeća geopolitička podjela je prepreka”, kazao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Stižu Johnson, Erdogan, Bennett…

“Svijet je stvarno u opasnoj situaciji. Moramo oglasiti alarm i razbuditi političke lidere”, dodao je.

Američki predsjednik Joe Biden u utorak će prvi put govoriti na Generalnoj skupštini, a dan poslije organizirati virtualni samit o COVID-19.

Pošto varijanta delta ponovo izaziva uzlaznu putanju u širenju virusa, Guterres upozorava da se svijet “kreće u pogrešnom smjeru u nošenju s pandemijom”.

“Apsolutno je neprihvatljivo da imamo zemlje sa 80 posto vakcinisanih i neke u kojima je dva posto vakcinisanih”, kazao je.

U New York sigurno dolaze britanski premijer Boris Johnson, kojem je klimatsko pitanje uoči UN-ove konferencije u Glasgowu najvažnije, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i prvi put izraelski premijer Naftali Bennett.

Američke vlasti obeshrabrivali su šefove država da dolaze i zatražili da delegacije budu što je manje moguće, jer je to način da se bori protiv COVID-19.

Bolsonaro dolazi iako nije vakcinisan

Poslušao ih je francuski predsjednik Emmanuel Macron, među ostalima, koji će se Generalnoj skupštini UN-a obratiti videovezom iz Elizejske palate.

“Zabrinuti smo da UN-ov događaja ne postane superširiteljski događaj”, rekla je američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield.

“Lideri moraju biti odgovorni i preuzeti odgovornost za svoje postupke”.

Jedan od onih koji je sigurno neće poslušati je Jair Bolsonaro, predsjednik Brazila, zemlje koja tradicionalno govori prva na Generalnoj skupštini.

Rekao je da će doći u New York iako nije vakcinisan protiv korona virusa, čime prkosi njujorškim vlastima, koje žele da svi sudionici pokažu dokaz da jesu.

UN je prošle godine organizirao virtualnu Generalnu skupštinu.

‘Male zemlje dolaze vidjeti velike’

“Jako sam ponosan što ova zgrada nikad nije bila centar širenja virusa i nadam se da će tako i ostati”, rekao je Guterres.

“Međutim, svi su zabrinuti da će ovo biti cirkus”, rekao je za AFP dužnosnik UN-a, koji je želio ostati anoniman.

“Velike zemlje ne dolaze ovdje vidjeti jedna drugu, nego male zemlje dolaze vidjeti velike.”

Rusija i Kina, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, na Generalnu skupštinu ne šalju čak ni ministre vanjskih poslova.

Analitičar Richard Gowan iz Međunarodne krizne grupe (ICG) kaže da time dvije sile šalju poruku.

“One u ovu Generalnu skupštinu neće uložiti mnogo, možda i kako bi pokazale da ih ne zamara što Biden dolazi.”

Biden, ubrzavajući napore prethodnika Donalda Trumpa, uzdizanje nedemokratske Kine smatra najvećom brigom Sjedinjenih Američkih Država u 21. stoljeću.

Ko će ‘slušati’ Afganistan Mijanmar i Gvineju

Američki predsjednik sigurno će htjeti čuti šta kolege misle o talibanskom brzom preuzimanju Afganistana nakon američkog povlačenja.

Zapadne zemlje ne žele priznanje njihove vlasti dok se pokaže kako se odnose prema ljudskim pravima.

Afganistan u UN-u i dalje predstavlja pala vlada predsjednika Ashrafa Ghanija, a jednako vrijedi i za Mijanmar i Gvineju, gdje su vlast preuzele vojne hunte.

Sve tri zemlje za govornicu Generalne skupštine izlaze u petak, posljednjeg dana njenog rada, pa je ionako pitanje ko će ih uopće slušati.

Izvor: Agencije