SAD: Od novembra moguć ulazak stranih revakcinisanih putnika

Ova odluka predstavlja iznenadni zaokret u politici Bidenove administracije, koja je prošle sedmice poručila da još nije vrijeme da se ukinu bilo kakve mjere.

Zabrane ulaska za neameričke državljane prvo su uvedene u januaru 2020. (EPA)

SAD će u novembru ponovo dozvoliti ulazak putnicima iz Kine, Indije, Velike Britanije i mnogih evropskih zemalja, a koji su revakcinisani protiv COVID-a, saopćila je Bijela kuća.

Odluka, koju je objavio koordinator Bijele kuće za borbu protiv korona virusa Jeff Zients, predstavlja iznenadni zaokret u politici Bidenove administracije, koja je prošle sedmice poručila da još nije vrijeme da se ukinu bilo kakve mjere, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Mjere su spriječile na desetine hiljada stranaca da dođu u SAD da vide članove porodice, a također su drastično smanjena i poslovna putovanja.

Prve zabrane ulaska uvedene u januaru 2020.

Zabrane ulaska za neameričke državljane prvo su uvedene za putnike iz Kine u januaru 2020. godine, pod mandatom Donalda Trumpa, a onda su se zabrane širile i na ostale države narednih mjeseci.

SAD će prihvatiti potpuno vakcinisane putnike iz Schengenske zone, kao i iz Velike Britanije, Irske, Kine, Indije, Južne Afrike, Irana i Brazila.

Zients nije precizirao kojeg datuma će doći do popuštanja mjera za putnike, osim što je rekao “početkom novembra”, dodaje britanska novinska agencija.

Johnson: Fantastičan podstrek za poslove

Premijer Velike Britanije Boris Johnson je nazvao ovu objavu “fantastičnim podstrekom za poslove i trgovinu, ali i kao veliku stvar za porodice i prijatelje sa obje strane (Atlantika) koje mogu da budu ponovo zajedno”.

Amerikanci koji dolaze iz inozemstva, a nisu vakcinisani, morat će da pokažu dokaz o negativnom PCR testu urađenom dan prije puta i morat će da pruže dokaz da su kupili antivirusni test po ulasku u SAD.

Bijela kuća je navela da će američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) odlučiti koje će vakcine biti prihvaćene za ulazak u zemlju.

Stranci će morati da prilože dokaz o vakcinaciji prije putovanja i neće morati da idu u karantin po dolasku.

Izvor: Agencije