Smrtonosna pucnjava na ruskom univerzitetu, studenti skakali kroz prozore

Napadač je ušao na područje Državnog sveučilišta u Permu i zapucao na studente i profesore… Ima mrtvih i ranjenih…

Pojedini studenti su za zabarikadirali u učionicama, dok su neki skočili kroz prozor nakon pucnjave na ruskom univerzitetu u Permu (Twitter)

Najmanje osam osoba ubijeno je kada je student otvorio vatru na Univerzitetu u ruskom gradu Permu, objavio je Istražni odbor.

Osumnjičeni je priveden nedugo nakon napada u ponedjeljak na Državnom univerzitetu Perm, koje se nalazi oko 1.300 kilometara istočno od glavnog grada Moskve.

Kako prenosi agencija RIA novosti, Odbor je utvrdio identitet napadača koji je uhapšen, a trenutno provjerava da li je imao saučesnike.

Saopćeno je da je napadač identifikovan kao student.

Napadač je ušao na područje Državnog sveučilišta u Permu i zapucao na studente i profesore, objavila je agencija Interfax.

“Oko 11 sati (8 sati po srednjoevropskom vremenu) naoružani napadač je upao u kampus Permskog univerziteta i zapucao na ulici”, saopćio je Univerzitet.

Snimci lokalnih medija pokazuju kako studenti skaču kroz prozore, bježeći od napadača.

Drugi studenti i osoblje zaključali su se u sobe.

Najmanje šest osoba također je ozlijeđeno u napadu, rekao je ruski Istražni odbor. Težina ozljeda nije odmah poznata.

Ministarstvo zdravstva Permske regije ima drugačije brojke i kaže da je 14 osoba ranjeno. Ministarstvo je saopćilo da među ranjenima ima ljudi ozlijeđenih tokom pucnjave, a drugi su povrijeđeni pri pokušaju bijega.

Pucnjave u školama i na univerzitetima relativno su rijetke u Rusiji.

Tinejdžer u Kazanu je 11. maja ove godine usmrtio sedmoro djece i dvoje učitelja u školi, što je natjeralo predsjednika Vladimira Putina da pooštri mjere kada je pitanju vlasničko oružje.

Izvor: Agencije