Pfizer: Vakcina stvara snažan imunitet u djece od 5 do 11 godina

Od jula su pedijatrijski slučajevi COVID-a 19 u SAD-u narasli za 240 posto, rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla. 

Tinejdžerka u Španiji prima dozu vakcine protiv korona virusa (EPA)

Farmaceutske kompanije Pfizer i BioNTech u ponedjeljak su objavile da istraživanja pokazuju da njihova vakcina stvara snažan imunitet protiv COVID-a 19 u djece od pet do 11 godina te da planiraju što prije zatražiti odobrenje za primjenu i u toj dobnoj kategoriji u SAD-u, Evropi i drugdje, prenosi Reuters.

Kompanije su objavile da rezultati kliničkih istraživanja druge i treće faze vakcine u toj dobnoj skupini odgovaraju ispitivanjima na ljudima između 16 i 25 godina.

„Od jula su pedijatrijski slučajevi COVID-a 19 u SAD-u narasli za 240 posto, što naglašava potrebu javnog zdravstva za vakcinama“, rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.

„Ova istraživanja daju snažan temelj zahtjevu za odobrenjem naše vakcine u djece stare između 5 i 11 godina, te ga planiramo što prije predati Američkog agenciji za hranu i lijekove (FDA) i drugim regulatorima“.

Raste broj hospitaliziranih i umrlih

Američki zdravstveni dužnosnici vjeruju kako bi regulatori mogli donijeti odluku o sigurnosti i učinkovitosti vakcine u toj dobnoj kategoriji u tri sedmice od dobivanja zahtjeva, rekla su dva izvora Reutersu ranije ovaj mjesec, prenijela je Hina.

Broj hospitaliziranih i umrlih od COVID-a 19 u SAD-u značajno je narastao zbog delta varijante korona virusa.

Raste i broj pedijatrijskih slučajeva. Djeca mlađa od 12 godina nisu vakcinisana, no ne postoji naznaka da je, osim što je zaraznija, delta opasnija za najmlađe.

Vakcina američke i njemačke kompanije, imena Comirnaty, već je odobren za djecu od 12 godina nadalje u nizu država, uključujući SAD.

Izvor: Agencije

Povezane

Agencija za hranu i lijekove je pod pritiskom da odobri vakcinu za djecu mlađu od 12 godina zbog naglog porasta broja zaraženih uslijed širenja delta varijante korona virusa.

Published On 11 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO