Pfizer: Vakcina stvara snažan imunitet u djece od 5 do 11 godina

Od jula su pedijatrijski slučajevi COVID-a 19 u SAD-u narasli za 240 posto, rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla. 

Tinejdžerka u Španiji prima dozu vakcine protiv korona virusa (EPA)

Farmaceutske kompanije Pfizer i BioNTech u ponedjeljak su objavile da istraživanja pokazuju da njihova vakcina stvara snažan imunitet protiv COVID-a 19 u djece od pet do 11 godina te da planiraju što prije zatražiti odobrenje za primjenu i u toj dobnoj kategoriji u SAD-u, Evropi i drugdje, prenosi Reuters.

Kompanije su objavile da rezultati kliničkih istraživanja druge i treće faze vakcine u toj dobnoj skupini odgovaraju ispitivanjima na ljudima između 16 i 25 godina.

„Od jula su pedijatrijski slučajevi COVID-a 19 u SAD-u narasli za 240 posto, što naglašava potrebu javnog zdravstva za vakcinama“, rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.

„Ova istraživanja daju snažan temelj zahtjevu za odobrenjem naše vakcine u djece stare između 5 i 11 godina, te ga planiramo što prije predati Američkog agenciji za hranu i lijekove (FDA) i drugim regulatorima“.

Raste broj hospitaliziranih i umrlih

Američki zdravstveni dužnosnici vjeruju kako bi regulatori mogli donijeti odluku o sigurnosti i učinkovitosti vakcine u toj dobnoj kategoriji u tri sedmice od dobivanja zahtjeva, rekla su dva izvora Reutersu ranije ovaj mjesec, prenijela je Hina.

Broj hospitaliziranih i umrlih od COVID-a 19 u SAD-u značajno je narastao zbog delta varijante korona virusa.

Raste i broj pedijatrijskih slučajeva. Djeca mlađa od 12 godina nisu vakcinisana, no ne postoji naznaka da je, osim što je zaraznija, delta opasnija za najmlađe.

Vakcina američke i njemačke kompanije, imena Comirnaty, već je odobren za djecu od 12 godina nadalje u nizu država, uključujući SAD.

Izvor: Agencije