Parlament Libana izglasao povjerenje vladi premijera Mikatija

Izglasavanje povjerenja otvara put vladi da se pozabavi razornom ekonomskom i finansijskom krizom zbog koje je više od polovine stanovništva osiromašilo za samo nekoliko mjeseci.

Mikati je već bio premijer dva puta i uveliko se smatra dijelom libanske poslijeratne vladajuće elite koja se obogatila, a malo je učinila za razvoj zemlje (EPA)

Nova Vlada Libana dobila je u ponedjeljak povjerenje parlamenta na sjednici odgođenoj gotovo čitav sat zbog nestanka struje i neispravnog generatora.

Nestanak struje istakao je krizu sa kojom je suočena ta mala mediteranska zemlja paralizirana nestašicom goriva, prenosi Beta.

Uprkos tome vlada Najiba Mikatija, formirana početkom septembra, poslije čitave godine prepirki političara i pogoršanja krize, osvojila je glasove većine od ukupno 128 članova parlamenta.

Izglasavanje povjerenja otvara put vladi da se pozabavi razornom ekonomskom i finansijskom krizom zbog koje je više od polovine stanovništva osiromašilo za samo nekoliko mjeseci, a vrijednost lokalne valute pala i inflacija dostigla nivo koji do sada nije viđen.

Obraćajući se zastupnicima premijer Mikati je najavio da će njegova vlada “upaliti svijeću u tami” i da će raditi odmah na zaustavljanju kolapsa i ublažavanju svakodnevnih patnji Libanaca.

Dok je Mikati čitao saopštenje o politici vlade prekinuo ga je predsjednik parlamenta Nabih Berri, zatraživši da preskoči neke dijelove jer se ne zna koliko dugo će biti struje.

Velike nestašice

Libanci žive usred nestašice električne energije, goriva i lijekova već mjesecima i bolnice rade smanjenim obimom, a pekarama i školama prijeti zatvaranje.

Pred benzinskim pumpama vozači čekaju u redovima dugim nekoliko kilometara da napune rezervoare svojih vozila.

Kriza traje već decenijama zbog korupcije i lošeg upravljanja političke klase koja je na vlasti od kraja 15-godišnjeg libanskog građanskog rata 1990.godine.

Pred novom vladom je mukotrpan i neizvjestan put, a očekuje se da preduzme preko potrebne reforme i da odgovori na bijes javnosti i napetost zbog planiranog ukidanja subvencija na gorivo krajem ovog mjeseca.

Od vlade se također očekuje da obnovi pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom o paketu za spašavanje.

Mikati, biznismen, milijarder i jedan od najbogatijih ljudi u Libanu, obećao je da će učiniti to sve u saopštenju o politici svoje vlade.

Malo ljudi, međutim, vjeruje da to može da se postigne sa vladom u rukama istih političkih partija koje javnost krivi za korupciju i loše upravljanje libanskim resursima.

Mikati je već bio premijer dva puta i uveliko se smatra dijelom libanske poslijeratne vladajuće elite koja se obogatila, a malo je učinila za razvoj zemlje.

Sjednica u ponedjeljak je održana u bejrutskom pozorištu kako bi se moglo voditi računa o mjerama fizičkog rastojanja uvedenog zbog pandemije korona virusa.

Izvor: Agencije