NYT: Američki dužnosnici odobrili plan atentata na istaknutog iranskog naučnika

U atentatu na Mohsena Fakhrizadeha krajem prošle godine u blizini Teherana korišten je ‘robot ubica’, objavio je New York Times.

Mjesto gdje je ubijen Fakhrizadeh u blizini Teherana (Reuters)

Američki list The New York Times (NYT) otkriva nove detalje o atentatu na istaknutog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha krajem prošle godine u blizini Teherana. Prema listu,  “robot ubica” u atentatu za koji je Iran optužio Izrael, ističući da su dužnosnici u administraciji bivšeg predsjednika Donalda Trumpa odobrili plan za ovu operaciju.

NYT je u subotu objavio na svojoj web stranici opsežan izvještaj koji se oslanja na razgovore s američkim, izraelskim i iranskim dužnosnicima, među kojima su i dva dužnosnika obavještajne službe upoznata s detaljima planiranja i provedbe operacije.

Fakhrizadeh, poznat kao otac iranskog nuklearnog programa, ubijen je 27. novembra 2020. godine dok se sa suprugom vozio do njihove seoske kuće u mjestu Absard, unutar provincije Teheran. U ovom planinskom mjestu iranski dužnosnici imaju luksuzne kuće za odmor.

Na dan atentata, iranski nuklearni naučnik i njegova supruga napustili su svoju kuću na Kaspijskom moru i krenuli za Absard kako bi tamo proveli vikend, uprkos činjenici da ga je iranska obavještajna služba upozorila na mogući atentat, navodi list.

S obzirom na njegov položaj, Mohsen Fakhrizadeh se trebao voziti u blindiranom vozilu i uz pratnju tjelohranitelja, međutim, naučnik je ignorirao upozorenje i radije je živio normalnim životom, ističe NYT.

List navodi da ga je Izrael pokušavao ubiti najmanje 14 godina, a 2009. godine je zaustavljena operacija njegove likvidacije u Teheranu u zadnji trenutak nakon što su je Iranci razotkrili. Bivši izraelski premijer Benjamin Netanyahu govorio je na konferenciji za novinare 2018. o napretku koji je Iran postigao na nuklearnom planu, pozivajući tada da se zapamti ime Mohsen Fakhrizadeh.

NYT također ističe da je Izrael ubio pet iranskih nuklearnih agenata, a šestog je ranio. Izraelski agenti su ubili i iranskog generala zaduženog za iranski raketni program i 16 članova njegova tima.

Robot ubica

U izvještaju američkog lista se navodi da je atentat izveden bez bilo kakvih agenata na terenu uz pomoć robotskog mitraljeza koji je sposoban ispaliti 600 metaka u minuti, što je novo visokotehnološko oružje opremljeno umjetnom inteligencijom i s više kamera kojim se upravlja putem satelita.

NYT objašnjava da se sistem korišten u operaciji nije razlikovao od sličnog sistema Sentinela 20, koji proizvodi španska kompanija Escribano.

Prema izvorima s kojima je NYT razgovarao, mitraljez, robot, komponente i ostatak pribora zajedno su bili teški oko tone. Zbog toga je oprema rastavljena na manje dijelove i prokrijumčarena u Iran komad po komad, na različite načine, rute i vrijeme, a zatim je tamo ponovno sastavljena u tajnosti.

U izvještaju se navodi da je robot napravljen tako da odgovara veličini prtljažnika kamioneta Nissan Zamyad, koji se obično koristi u Iranu. Na vozilo su instalirane kamere usmjerene u više pravaca kako bi komandnom centru pružile potpunu sliku ne samo o meti i sigurnosnim pojedinostima, već i o okruženju.

Na koncu, kamion je bio prepun eksploziva kako bi se mogao daljinski aktivirati i raznijeti na komade nakon izvođenja atentata radi uništavanja svih dokaza, navodi NYT.

S ciljem da se meta identificira prije napada, iranski agenti koje je angažirao izraelski Mossad postavili su kamionet pored ceste kojom je prolazio Fakhrizadeh, pretvarajući se da je pokvaren, a zapravo je bio opremljen satelitskom kamerom koja je slala slike direktno u operativni centar.

U izvještaju američkog lista se naglašava da je cijela operacija trajala manje od minute, tokom koje je ispaljeno samo 15 metaka. Iranski istražitelji su istakli da nijedan od metaka nije pogodio suprugu Fakhrizadeha, koja je sjedila nekoliko centimetara od njega, a takvu preciznost pripisuju upotrebi softvera za prepoznavanje lica.

Iranska novinska agencija Fars izvijestila je nekoliko dana nakon atentata da je operacija trajala oko tri minute, te da na mjestu atentata nije bilo ljudskog elementa, napominjući da je automobil nuklearnog naučnika gađan automatskim oružjem na daljinsko upravljanje.

Također, u to vrijeme su drugi iranski mediji izvijestili da je oružje korišteno u atentatu izraelske proizvodnje, te kako je kontrolirano putem satelita.

Američka podrška atentatu

NYT u svom izvještaju otkriva da su pripreme za atentat na Mohsena Fakhrizadeha počele nakon sastanaka izraelskih i američkih dužnosnika krajem 2019. i početkom 2020. godine.

U izvještaju je navedeno da je sastancima prisustvovao šef Mossada Yossi Cohen s izraelske strane, a s američke strane visoki dužnosnici, uključujući predsjednika Donalda Trumpa, njegovog državnog sekretara Mikea Pompea i direktorcu Centralne obavještajne agencije (CIA) Ginu Haspel.

Nakon što se Trump 2018. povukao iz nuklearnog sporazuma postignutog 2015. između Irana i velikih sila, Izrael je htio nastaviti svoju kampanju protiv iranskog nuklearnog programa, za koji tvrdi da uključuje skriveni aspekt izrade nuklearnog oružja, navodi NYT.

List ističe da je šef Mossada predstavio Amerikancima spisak mogućih operacija protiv iranskih ciljeva, uključujući atentat na nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha. Fakhrizadeh je bio na vrhu izraelske liste za odstrijel od 2007. godine, a Mossad ga nikad nije ni skidao sa te liste.

NYT je citirao dužnosnika koji je prisustvovao izraelsko-američkim sastancima da su američki dužnosnici upoznati s planom atentata na Fakhrizadeha to podržali.

Izvor: Agencije