Junak ‘Hotela Ruande’ osuđen na 25 godina zatvora

Sud je utvrdio da je Rusesabagina osigurao finansijsku i logističku podršku FLN-u, odgovornom za smrtonosne napade u Ruandi 2018. i 2019.

Rusesabagina poriče sve optuže i bojkotirao je suđenje od marta (Reuters)

Ruandski sud izrekao je kaznu od 25 godina zatvora Paulu Rusesabagini, nekadašnjem upravniku hotela koji je u holivudskom filmu o genocidu 1994. prikazan kao junak, nakon što ga je ranije u ponedjeljak proglasio pripadnikom grupe odgovorne za terorističke napade.

“Rusesabagina je kriv kao pripadnik terorističke grupe i za sudjelovanje u terorističkim aktivnostima”, rekla je sutkinja Beatrice Mukamurenzi.

“Njegov postupak terorizma izvazvao je smrt”, rekla je, proglasivši ga krivim jer je dio terorističke grupe – MRCD-FLN, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Sud je utvrdio da je Rusesabagina osigurao finansijsku i logističku podršku oružanom krilu opozicionog pokreta kojem je bio suosnivač. Oružano krilo, Nacionalna fronta za oslobođenje (FLN), odgovorna je za smrtonosne napade u Ruandi 2018. i 2019., rekao je sud.

Tužilaštvo je tražilo doživotni zatvor po devet optužbi, uključujući terorizam, podmetanje požara, uzimanje talaca i formiranje oružane pobunjeničke grupe kojom je upravljao iz inozemstva, no  sud je odlučio “smanjiti kaznu na 25 godina” jer je Rusesabagina “priznao neke zločine i zatražio oprost” i jer mu je to prva presuda, rekla je sutkinja.

Bojkotirao suđenje

Međutim, s obzirom na to da “nije došao na suđenje, ne može dobiti smanjenu kaznu za tih 25 godina”, rekla je.

Rusesabagina (67) poriče sve optuže i bojkotirao je suđenje od marta.

Njegova posvojena kćer Carine Kanimba osudila je presudu koju je “odlučio” predsjednik Paul Kagame kojeg optužuje da su kidnapirali njenog oca i doveli ga u Kigali.

Slučaj je pomno praćen otkako je Rusesabagina uhapšen prošle godine po dolasku iz Dubaija.

Nakon što ga je glumac Don Cheadle prikazao kao junaka filma Hotel Ruanda iz 2004., Rusesabagina, koji je odselio u Sjedinjene Američke Države, postao je istaknuti kritičar predsjednika Kagamea.

Rusesabagina poriče bilo kakvu umiješanost u napade koje je grupa počinila kada je ubijeno devet osoba, a njegove pristalice suđenje nazivaju lažnim i dokazom Kagameovaog nemilosrdnog postupanja prema političkim protivnicima.

Zabrinutost zbog okolnosti hapšenja

Rusesabagina je postao svjetski slavna osoba nakon filma u kojem je prikazan kako riskira svoj život da skloni stotine ljudi kao upravnik luksuznog hotela u glavnom gradu Ruande Kigaliju u vrijeme 100-dnevnog genocida kada su etnički ekstremisti plemena Hutu ubili više od 800.000 ljudi, uglavnom iz  manjine Tutsija.

Cheadle je za tu ulogu bio nominiran za Oscara, a Rusesabagina je iskoristio svoju slavu kako bi istakao ono što je opisao kao kršenje prava koje je počinila Kagameova vlada.

Suđenje Rusesabagini počelo je u februaru, šest mjeseci nakon što je letom iz Dubaija stigao u Kigali. Njegove pristalice tvrde da je otet, a ruandska vlada je sugerirala da se na prevaru ukrcao u privatni avion.

Human Rights Watch tada je rekao da je njegovo hapšenje predstavljalo prisilni nestanak, što je nazvano ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava.

Sjedinjene Američke Države, koje su mu 2005. godine dodijelile Predsjedničku medalju slobode, Evropski parlament i Belgija izrazili su zabrinutost zbog okolnosti hapšenja i pravičnosti suđenja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada