Izbori u Rusiji: EU osudila ‘klimu zastrašivanja’

Evropska unija osudila je ‘klimu zastrašivanja’ na parlamentarnim izborima u Rusiji na kojima je pobijedila vladajuća stranka Jedinstvena Rusija.

Stranka Jedinstvena Rusija osvojila je 49,64 posto glasova nakon prebrojavanja glasova s 95,15 posto biračkih mjesta (EPA)

Evropska unija osudila je u ponedjeljak “klimu zastrašivanja” na parlamentarnim izborima u Rusiji na kojima je pobijedila vladajuća stranka Jedinstvena Rusija i ukazala na “niz nepravilnosti” na koje su upozorili lokalni promatrači, dok je Kremlj ocijenio da su izbori bili “slobodni i pošteni”.

“Uoči izbora vidjeli smo atmosferu zastrašivanja svih kritičkih, neovisnih glasova”, rekao je novinarima Peter Stano, glasnogovornik šefa evropske diplomatije Josepa Borrella, prenosi Hina.

“Nije bilo nezavisnih međunarodnih promatrača pa je jako teško reći kako su izbori zaista provedeni”, rekao je Stano i dodao da imaju “niz naznaka nezavisnih lokalnih promatrača o brojnim nepravilnostima na izborima”.

Josep Borrell trebao bi se ove sedmice susresti s ruskim ministrom vanjskih poslova na margini Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

‘Masivne nepravilnosti’

Sumnje u “masovne nepravilnosti” moraju se “ozbiljno shvatiti” i “razjasniti”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert i dodao da “žali” što na izborima nije bilo nezavisnih međunarodnih promatrača.

Stranka Jedinstvena Rusija osvojila je 49,64 posto glasova nakon prebrojavanja glasova s 95,15 posto biračkih mjesta.

Taj rezultat je niži u odnosu na izbore 2016., kada je Jedinstvena Rusija osigurala potporu 54 posto birača. Stranka je tada u Dumi osvojila 334 zastupnička mjesta.

Kremlj je u ponedjeljak poručio da su ruski parlamentarni izbori bili “slobodni i pošteni”, dok nezavisni lokalni promatrači i opozicija upozoravaju na izbornu prevaru.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za novinsku agenciju Interfax da Kremlj ocjenjuje izbore “poprilično pozitivno”.

“Zadatak stranke bio je odbraniti svoju vodeću poziciju. Taj zadatak je zasigurno ispunjen”, rekao je Peskov.

Nezavisni promatrači iz organizacije Golos naveli su na hiljade nepravilnosti u zemlji, a tim zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog naveo je da su ovo “najprljaviji izbori” godinama.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada