Indija obnavlja izvoz i donacije vakcina protiv korona virusa

U Indiji je mjesečna proizvodnja vakcina protiv korona virusa više nego udvostručena od aprila, rekao je ministar zdravlja Mansukh Mandaviya.

Zbog obustave indijskog izvoza mnoge zemlje u razvoju su ostale bez dovoljne količine vakcina (EPA)

Indija, najveći svjetski proizvođač vakcina, u oktobru će ponovo početi da izvozi i donira višak vakcina protiv korona virusa, izjavio je ministar zdravlja Mansukh Mandaviya.

Mandaviya je rekao da će te vakcine biti korištene za ispunjavanje “obaveze Indije prema svijetu, u kolektivnoj borbi protiv korona virusa”, ali je dodao da će imunizacija Indijaca ostati “vrhovni prioritet” vlade, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Indija je u aprilu obustavila izvoz i doniranje vakcina drugim zemljama, pošto se suočila sa naglim skokom broja novozaraženih.

Do aprila je donirala ili prodala 66 miliona vakcina u gotovo 100 zemalja.

Udvostručena proizvodnja vakcina

Zbog obustave indijskog izvoza mnoge zemlje u razvoju su ostale bez dovoljne količine vakcina.

Od Indije se očekuje da bude glavni snabdijevač vakcina u svijetu, kao i za mehanizam COVAX koji podržavaju Ujedinjene nacije, sa ciljem raspodjele vakcina i siromašnim zemljama.

Mandaviya je rekao da je mjesečna proizvodnja vakcina protiv korona virusa više nego udvostručena u Indiji od aprila i da se očekuje njeno povećanje do 300 miliona doza u oktobru.

Serum institut Indije, najveći svjetski proizvođač vakcina, trenutno mjesečno proizvodi oko 150 miliona doza vakcine kompanije AstraZeneca.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada