Generalni sekretar UN-a: SAD i Kina moraju izbjeći hladni rat

Moramo izbjeći hladni rat koji bi bio drugačiji od prethodnog i vjerovatno opasniji i teži za upravljanje, upozorio je generalni sekretar UN-a.

Guterres: Mora se ponovo uspostaviti funkcionalni odnos dvije sile (AFP)

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio je na mogućnost novog hladnog rata i pozvao Kinu i SAD da poprave svoj “potpuno nefunkcionalan” odnos prije nego što se problemi između dvije supersile još više preliju na ostatak planete.

Dvije velike svjetske ekonomske sile trebalo bi da sarađuju u oblasti klime i da aktivnije pregovaraju o trgovini i tehnologiji, uprkos političkim neslaganjima u vezi ljudskih prava, ekonomiji, online sigurnosti i suverenitetu u Južnom kineskom moru, rekao je Guterres u intervjuu za Associated Press uoči ovosedmičnog zasjedanja Generalne skupštine UN-a, prenosi agencija Beta.

“Nažalost, danas imamo samo sukob”, rekao je Guterres u intervjuu za AP.

Istakao je da se mora ponovo uspostaviti funkcionalni odnos dvije sile jer je to “neophodno za rješavanje problema vakcinacije, klimatskih promjena i mnogih drugih globalnih izazova koji se ne mogu riješiti bez konstruktivnih odnosa unutar međunarodne zajednice i posebno velesila”.

‘Nefunkcionalan odnos između Kine i SAD-a’

Prije dvije godine, Guterres je upozorio svjetske lidere na rizik od cijepanja svijeta na dva dijela, pri čemu će SAD i Kina stvoriti suparničke internete, valutu, trgovinu, finansijska pravila “i sopstvene geopolitičke i vojne strategije”.

On je to upozorenje ponovio u intervjuu za AP, dodajući da bi dvije suparničke geopolitičke i vojne strategije predstavljale “opasnost” i podijelile svijet.

“Moramo po svaku cijenu da izbjegnemo hladni rat koji bi bio drugačiji od prethodnog i vjerovatno opasniji i teži za upravljanje”, rekao je Guterres.

Rekao je da je sporazum SAD-a i Velike Britanije o pomoći Australiji da izgradi podmornice na nuklearni pogon kako bi mogle neopaženo da djeluju u Aziji “samo jedan mali dio složenije zagonetke putpuno nefunkcionalnog odnosa između Kine i SAD-a”.

Uloga UN-a u Afganistanu

Generalni sekretar se u intervjuu osvrnuo na tri glavna pitanja sa kojima će se svjetski lideri suočiti ove sedmice: pogoršanje klimatske krize, pandemija korona virusa i neizvjesna budućnost Afganistana pod vlašću talibana.

Govoreći o ulozi UN-a u Afganistanu, Guterres je ocijenio da je nerealno očekivati da će misija UN-a u Afganistanu “odjednom uspjeti da stvori inkluzivnu vladu, koja će garantovati poštovanje svih ljudskih prava, iskorjenjivanje terorizma i trgovine drogom”.

Na kraju krajeva, rekao je on, SAD i mnoge druge zemlje imale su hiljade vojnika u Afganistanu i potrošile milijarde hiljada dolara i nisu bile u stanju da riješe probleme zemlje, a neki smatraju da su ih pogoršale.

Izvor: Agencije