Biden i Macron uskoro o neuspjelom dogovoru o podmornicama

Razgovor dvojice predsjednika uslijedit će nakon iznenadnog raskola između Francuske, s jedne, te SAD-a, Velike Britanije i Australije, na drugoj strani.

Joe Biden i Emmanuel Macron razgovarat će telefonom narednih dana (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i američki predsjednik Joe Biden razgovarat će idućih dana telefonski o neuspjelom poslu s podmornicama, objavili su francuski dužnosnici nakon iznenadnog raskola između Francuske, s jedne, te SAD-a, Velike Britanije i Australije, na drugoj strani.

Australski premijer Scott Morrison izjavio je u nedjelju da razumije razočaranje Francuske zbog toga što je Canberra otkazala ugovor o kupovini francuskih podmornica u korist saveza sa SAD-om i Velikom Britanijom, ali je istakao da Australija treba zaštititi svoje interese, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Predsjednik Biden zatražio je razgovor s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i on će se realizirati u predstojećih nekoliko dana”, rekao je glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal.

Australija, Velika Britanija i SAD objavile su u srijedu formiranje trilateralnog sigurnosnog saveza AUKUS radi jačanja odbrambene saradnje na Indo-Pacifiku, što predviđa flotu nuklearnih podmornica koje će Australija izgraditi uz pomoć SAD-a.

Francuzi tvrde da je izigrano povjerenje

Canberra je zbog te odluke odustala od 40 milijardi dolara vrijednog dogovora s francuskom kompanijom, koja je trebala izgraditi flotu podmornica, na šta je Pariz žestoko reagirao i povukao svoje ambasadore iz SAD-a i Australije.

“Želimo objašnjenja o nečemu što izgleda poput izigranog povjerenja” te želimo znati “na koji način namjeravaju izaći iz ovog ugovora”, rekao je Attal.

Nova britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss, koja je preuzela dužnost usred velikog diplomatskog spora i nakon rekonstrukcije Vlade, branila je novi savez.

“Slobode se moraju braniti. Mi gradimo snažne sigurnosne veze u cijelom svijetu”, napisala je ona za Telegraph.

“Osim nuklearnih podmornica, vojno korištenje umjetne inteligencije treba proširiti s Australijom i Sjedinjenim Američkim Državama”, dodala je.

Teret za NATO, izazov za Evropsku uniju

No Francuska novi savez ne gleda samo u svjetlu gubitka ugovora vrijednog više milijardi dolara, već i kao teret za NATO i izazov za Evropsku uniju.

“Morate dovesti u pitanje i snagu savezništva sa Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je u subotu francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

“U pravom savezu ljudi međusobno razgovaraju i poštuju se, no ovdje to nije slučaj”, kazao je i upozorio da postoji “ozbiljna kriza” između dviju država, ali i Australije, te rekao da u savezu nema mjesta “dvoličnosti, preziru, laži”.

Stručnjaci smatraju da će Australiji trebati 10 do 20 godina za izgradnju podmornica, jer zemlja nema odgovarajuću infrastrukturu za nuklearnu tehnologiju, kao ni nuklearne stručnjake.

Izvor: Agencije