WHO otvorio novo ‘središte’ u Njemačkoj za prevenciju budućih pandemija

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus i njemačka kancelarka Angela Merkel presjekli su vrpcu kako bi pokrenuli novo središte WHO za pandemijske i epidemijske podatke.

Merkel je naglasila da se informacije prikupljene u novom središtu "trebaju dijeliti sa svim zemljama“ (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija otvorila je ‘novo središte’ u Berlinu koje ima za cilj pomoći u pripremama svijeta za bolju prevenciju budućih pandemija.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus i njemačka kancelarka Angela Merkel presjekli su vrpcu kako bi pokrenuli novo središte WHO za pandemijske i epidemijske podatke. WHO tvrdi da je Njemačka prvobitno uložila 100 miliona dolara u taj objekat.

Središte ima za cilj promovirati efikasnije prikupljanje podataka, podjelu informacija i analiza, dovodeći do boljeg i koherentnijeg donošenja odluka nakon neodlučnog početnog globalnog odgovora na pandemiju COVID-19. Predvodit će ga Chikwe Ihekweazu, trenutno generalni direktor nigerijskog Centra za kontrolu bolesti.

‘Dijeljenje podataka’

“Pandemija COVID-19 naučila je svijet mnogim bolnim lekcijama. Jedna od najjasnijih je potreba za novim, moćnim sistemima i sredstvima globalnog nadzora na prikupljanju, analizi i širenju podataka o zarazama s potencijalom da postanu epidemije i pandemije”, izjavio je Tedros.

“Virusi se kreću brzo ali podaci se, mogu kretati čak i brže”, kazao je Tedros i dodao da je novi centar “jedan od odgovora na preporuke šta možemo učiniti da sačuvamo svijet sigurnim u budućnosti, popunjavanjem rupa u globalnoj odbrani“.

Merkel je naglasila da se informacije prikupljene u novom središtu “trebaju dijeliti sa svim zemljama“.

Dodala je da je “pandemija pokazala koliko možemo ostvariti kada istinski udružimo naše snage“, prenosi AP.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO