Velika Britanija najavila da će raditi sa talibanima

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je da je potreban ‘direktni angažman’ sa talibanima.

Moskva će razmotriti mogućnost priznavanja novih afganistanskih vlasti, nakon što se formira inkluzivna vlada (EPA)

Katar radi sa talibanima kako bi se „što je prije moguće“ otvorio aerodrom u Kabulu, kazao je ministar vanjskih poslova ove države Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, te dodao kako ova zaljevska država traži tehničku pomoć od Turske.

„Marljivo radimo i nadamo se kako će aerodrom biti uskoro operativan. Nadamo se kako ćemo u narednih nekoliko dana dobiti dobre vijesti“, istakao je Al Thani u četvrtak na konferenciji za medije sa svojim britanskim kolegom Dominicom Raabom u Dohi.

Britanski šef diplomatije je istakao kako postoji potreba kontakta sa talibanima u Afganistanu, ali i kako Velika Britanija još ne planira priznati njihovu vlast. Raab je dodao kako London neće priznati talibane „u bliskoj budućnosti“, te dodao kako će on suditi oružanoj grupi po njenom djelovanju a ne po njenim riječima.

Aerodrom je oštećen pri američkoj evakuaciji više od 100.000 ljudi iz Kabula, a posljednji vojnik je otišao 31. avgusta, po isteku roka koji je postavio američki predsjednik Joe Biden.


Western Union obnavlja usluge za Afganistan

Western Union ponovo uspostavlja transfer novca za Afganistan, rekao je jedan od direktora kompanija za Reuters, što je, kako je dodao, u skladu sa američkim stavom da se dozvole i nastave humanitarne aktivnosti nakon što su talibani preuzeli vlast.

Najveća svjetska kompanija za transfer novca i MoneyGram International Inc, drugi globalni servis ove vrste, suspendovali su svoje usluge u Afganistanu prije dvije sedmice nakon što je grupa zauzela Kabul.

Jean Claude Farah, predsjednik Western Uniona u Aziji, Evropi, na Bliskom istoku i Africi, rekao je da je ponovno otvaranje banaka, kao i signal SAD-a da se nastavi dostava humanitarne pomoći Afganistancima, dalo američkoj kompaniji poticaj da ponovo uvede svoje usluge.


Velika Britanija najavila da će raditi sa talibanima

Tokom diplomatske misije u Kataru, putem koje se pokušava osigurati siguran prolaz za Britance i Afganistance koji su ostali u zemlji, britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab je rekao da je potreban “direktni angažman” sa talibanima.

“Realnost je da nećemo priznati talibane u nekoj skorijoj budućnosti, ali mislim da postoji značajan prostor za uključivanje i dijalog”, kazao je.

Dodao je da Velika Britanija pokušava da uspostavi regionalnu koaliciju kako bi se postigao “maksimalni utjecaj” na talibane dok se “prilagođavaju na novu realnost” da je ova grupa na vlasti.


Moskva razmatra priznavanje novih afganistanskih vlasti

Moskva će razmotriti mogućnost priznavanja novih afganistanskih vlasti, nakon što se formira inkluzivna vlada, izjavila je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Pozivamo na uspostavljanje inkluzivne, koalicione vlade u Afganistanu koja bi uključila sve etničke i političke snage u ovoj zemlji, uključujući etničke manjine, pa će se i pitanje priznavanja državne vlasti pokrenuti nakon završetka tog procesa”, istakla je Zaharova, prenosi Tanjug.

Kako navodi Zaharova, Rusija naglašava potrebu da se Afganistan pretvori u mirnu, nezavisnu i ekonomski stabilnu zemlju.

Istovremeno, prema njenim rečima, “zapadne zemlje svojom spontanom operacijom napuštanja Afganistana mogu ostaviti negativan uticaj na nacije u novoj historijskoj eri”.

Zapadne zemlje su donijele odluku o obliku svog prisustva u Afganistanu, ali, kako je naglasila Zaharova, nisu uspjele to da učine na osnovu mandata koji je izdalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, kao i da predstave izvještaje Vijeću sigurnosti UN-a i međunarodnoj zajednici.


Drugi tehnički tim iz Kabula stigao u Kabul

Drugi katarski avion sa tehničkim ekspertima stigao je u Kabul, javlja reporter Al Jazeere.

Grupa eksperata će razgovarati sa talibanima o tome kako ponovo otvoriti kabulski aerodrom što je prije moguće.

Vlasti Civilne avijacije u Afganistanu rekle su ranije da će tražiti pomoć Katara da se obnovi zračni saobraćaj.

(Al Jazeera)

Glasnogovornik: Talibani će se oslanjati na kinesko finansiranje

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid rekao je za italijanske novine La Repubblica da će se grupa primarno oslanjati na finansiranje iz Kine nakon povlačenja stranih snaga.

Mujahid je rekao da će se talibani boriti za ekonomski oporavak uz pomoć Kine.


Protest žena u Heratu

Između 60 i 80 Afganistankih izašlo je na proteste u zapadnom gradu Heratu da traže svoja prava na rad i obrazovanje.

Mariam Ebram, jedna od demonstrantkinja, rekla je za Al Jazeeru da su izašle na ulice zbog nezadovoljstva stvorenog nedostatkom odgovora od de facto talibanske vlade o pravu žene na rad.

Ova 24-godišnjakinja je rekla da se njoj i drugim ženama već sedmicama govori da ne dolaze na posao ili su vraćene kada su došle na posao u najvećem gradu na zapadu Afganistana.

Ebram je dodala da su se ona i druga grupa žena srele sa talibanskim zvaničnicima da pitaju za jasno objašnjenje njihovih politika o pravima žena, ali da nikada nisu dobile konkretan odgovor.

“Nakon nekoliko sedmica pokušaja da razgovaramo sa talibanima na svim nivoima, žene su odlučile da se njihov glas treba javno čuti”, rekla je.

“Pokušale smo razgovarati s njima, ali nismo vidjeli nikoga drugog nego talibane od prije 20 godina. Nema promjene.”


Izvor: Domaći letovi nastavljaju se ovih dana

Izvor iz Afganistana za Al Jazeeru je naveo kako se talibani nadaju da će domaći letovi biti nastavljeni u narednim danima, dok će za međunarodne letove uvjeti biti mogući možda naredne sedmice.

„Viši katarski izvor mi je rekao kako će prvi letovi biti ili humanitarne ili prirode evakuliranja – to je u glavnom fokusu – ne prevashodno civilne prirode“, javio je Al Jazeerin novinar Jamal Elshayyal iz Dohe.

Komercijalni avion na pisti kabulskog aerodroma dan nakon američkog povlačenja (Reuters)

Afganistanu prijeti velika kriza zbog manjka hrane

Iz UN-a upozoravaju kako bi se Afganistan mogao suočiti sa velikom krizom zbog manjka hrane za mjesec dana, kada bi svaka treća osoba u ovoj državi mogla biti gladna.

„Situacija u Afganistanu iz humanitarne perspektive nastavlja biti ekstremno napeta“, navodi UN-ov humanitarni koordinator u ovoj državi Ramiz Alakbarov, te dodaje kako više od polovine djece u Afganistanu teško dolazi do narednog obroka.

Al Jazeera doznaje kako su posljednjih dana cijene hrane u Afganistanu porasle za 50 posto, dok je gorivo poskupjelo za 75 posto.

Pošto je većina međunarodne pomoći obustavljena, Alakbarov ističe kako državne službe ne mogu funkcionirati, te kako javni službenici ne dobijaju plate.

Talibani još nisu formirali novu vladu, a njihovo međunarodno priznanje je i dalje upitno, što sprečava nastavak strane pomoći.

Pošto je većina međunarodne pomoći obustavljena, Alakbarov ističe kako državne službe ne mogu funkcionirati (EPA)

Tadžikistan traži pomoć za prijem izbjeglica

Tadžikistan ne može primiti veći broj izbjeglica i tražilaca azila iz susjednog Afganistana, kako je obećao da će uraditi ovog ljeta, naveo je šef policije najsiromašnije države Centralne Azije.

Vlada Tadžikistana je u julu saopćila kako može primiti 100.000 izbjeglica, ali kako treba napraviti infrastrukturu za njih.

Ministar unutrašnjih poslova Ramazon Rakhimzoda kazao je kako je Vlada predvidjela ukupno 70 hektara područja duž granice sa Afganistanom za izbjeglice i apelirao na međunarodnu zajednicu za pomoć.

„Nijedna međunarodna zajednica u posljednjih 20 godina nije pružila praktičnu pomoć u pravljenju infrastrukture za prijem izbjeglica“, istakao je.


Talibani: Neracionalni zahtjevi boraca otpora

Talibani navode kako nisu uspješli pronaći mirno rješenje sa pokretom otpora u dolini Panjshir zbog „neracionalnih zahtjeva“ koji su pripadnici pokreta postavili, iz Kabula javlja novinar Al Jazeere Rob McBride.

Kako dodaje McBride, talibani su naveli kako su borci pokreta otpora tražili da zadrže svoje naoružanje, dok je lider Ahmad Massoud tražio 30 posto predstavničkih mjesta u novoj administraciji.

„To izgleda veliko, naročito ako uzmete u obzir veličinu ovog pokreta otpora“, javlja novinar Al Jazeere.


NVO: Prijavljeni deseci slučajeva prisilnog vraćanja iz Hrvatske

Izbjeglički savjet Danske dokumentirao je najmanje 60 navodnih vraćanja Afganistanaca koji su prešli granicu Hrvatske, navela je generalna tajnica ove nevladine organizacije Charlotte Slente.

Slente navodi kako su takva vraćanja, koja su nezakonita po međunarodnom zakonu, izvršena posljednje dvije sedmice.

„Ovo se mora promijeniti. Nasilno vraćanje je nezakonito, traženje azila jeste“, napisala je na Twitteru.


Voditeljica jutarnjeg programa nastavila rad

Afganistanski jutarnji program, koji se emitira na vodećoj TV stanici TOLO TV, nastavio je sa radom i to sa voditeljicom, naveo je čelnik kompanije.

Saad Mohseni, direktor MOBY Groupa koji vodi rad kanala TOLO, objavio je na društvenim mrežama ovu informaciju u četvrtak.

Postojala je zabrinutost da će talibani ograničiti učešće žena u javnom životu za vrijeme svoje vladavine. U prošlosti su talibani označavali TOLO TV kao propagandnu mrežu.


Borbe u dolini Panjshir

Borbe između talibanskih boraca i protivnika njihove vladavine prijavljene su u dolini Panjshir, navodi se u objavi na društvenoj mreži Muhammada Jalala, zvaničnika talibana.

On je naveo kako je „zauzeto nekoliko položaja“, ali Al Jazeera nije mogla nezavisno potvrditi njegove navode.

Dolina Panjshir, u planinama Hindu Kusha sjeverno od prijestolnice Kabula, dugo je središte vojnog otpora u Afganistanu. Od sredine augusta, snage koje se protive talibanima okupljaju se u dolini pod vodstvom Ahmada Massouda, sina poznatog borca afganistanskog otpora Ahmada Shaha Massouda.


Bivši zvaničnik SAD-a: Teška situacija u Afganistanu

Bivši finansijski ataše američkog trezora u Kabulu krivi talibane za „jako tešku“ situaciju u Afganistanu, kazavši kako je njihovo „nasilno preuzimanje“ države dovelo do trenutnog ekonomskog sloma.

„Situacija u Afganistanu je jako teška trenutno. I prije krize su mnogi Afganistanci živjeli ispod granice siromaštva“, rekao je za Al Jazeeru Alex Zerden.

„Današnju situaciju direktno je izazvalo talibansko povlačenje iz mirovnih pregovora i pokretanje nasilnog preuzimanja Afganistana. Nažalost, postoje užasne posljedice njihovih pogrešnih poteza.“

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Avion Qatar Airwaysa prvi je koji je sletio na aerodrom u Kabulu pod kontrolom talibana, a njime su doputovali članovi tehničke ekipe koja je pregledati aerodrom.

Published On 01 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO