Poljska proglasila vanredno stanje na granici s Bjelorusijom

EU optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da koristi migrante za ‘hibridno ratovanje’ kako bi pritisnuo Uniju da odustane od sankcija Minsku.

Poljska pokušava učvrstitit svoju granicu izgradnjom žice i raspoređivanjem dodatnih sigurnosnih snaga (EPA)

Poljski predsjednik proglasio je vanredno stanje u dijelovima dvije regije koje graniče s Bjelorusijom, objavio je njegov glasnogovornik u četvrtak, što je odgovor na veliki priljev migranata iz susjedne Bjelorusije.

Evropska unija optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da koristi migrante iz zemalja poput Iraka i Afganistana za “hibridno ratovanje” kako bi pritisnuo Uniju da odustane od sankcija nametnutih Minsku.

Poljska pokušava učvrstiti svoju granicu izgradnjom žice i raspoređivanjem dodatnih sigurnosnih snaga.

“Situacija na granici s Bjelorusijom teška je i opasna”, kazao je predsjednikov glasnogovornik Blazej Spychalski na konferenciji za novinare.

“Danas mi kao Poljska, pošto smo odgovorni za vlastite granice, ali i za granice Europske unije, moramo poduzeti mjere kako bismo osigurali sigurnost Poljske i EU-a”, dodao je.

Sigurnost Poljske i EU-a

Poljska granična garda objavila je u srijedu da je zabilježila 3.500 pokušaja ilegalnog prelaska granice samo u avgustu, od kojih je 2.500 uspjela spriječiti.

Vlada je istaknula da mora biti spremna i na moguće “provokacije” tokom vojne vježbe na teritoriju Rusije i Bjelorusije blizu granice s Poljskom. Ta će vojna vježba započeti 10. septembra.

U vježbi “Zapad-2021” sudjelovat će hiljade vojnika, uključujući kazahstanske, tenkovi, artiljerija i avioni.

Izvor: Agencije