Nigerija: Naoružani napadači oteli 70 učenika na sjeverozapadu

Vlasti države Zamfare uvele su ograničenja u cestovni promet noću, a osnovne i srednje škole su privremeno zatvorene.

Izgredi su se udvostručili zadnjih mjeseci, a vlast se našla na meti kritike zbog nesposobnosti da uvede red (EPA)

Naoružani napadači oteli su u srijedu više od 70 učenika srednje škole na sjeverozapadu Nigerije, priopćila je policija, što je najnovija u dugom nizu otmica u školama.

Masovne otmice uz traženje otkupnine na sjeveru i u središtu zemlje sada su na novinskim naslovnicama gotovo svake sedmice u toj afričkoj zemlji s najvećim brojem stanovnika, prenosi Hina.

Otmičari su tokom jutra upali u školu u Kayji, u okolici Maraduna, u državi Zamfari i oteli 73 učenika, rekao je glasnogovornik policije te države u priopćenju.

“Otmica se dogodila pošto je u školu upao velik broj naoružanih bandita”, rekao je glasnogovornik Mohammed Shehu, dodajući da policija zajedno s vojskom radi na oslobađanju učenika.

Vlasti države Zamfare uvele su ograničenja u cestovni promet noću, a osnovne i srednje škole su privremeno zatvorene, rekao je za AFP ministar informiranja te države Ibrahim Dosara.

U nekoliko mjeseci oteto hiljadu učenika

Države na sjeveru i u središtu zemlje odavno se bore s velikim sigurnosnim problemima, posebno s kriminalnim grupama koje napadaju, pljačkaju i izvode masovne otmice u zabačenim ruralnim krajevima.

No izgredi su se udvostručili zadnjih mjeseci, a vlast se našla na meti kritike zbog nesposobnosti da uvede red.

Naoružane grupe su od početka godine zaredale s otmicama učenika na tom području, tražeći otkupninu od porodica žrtava. U nekoliko mjeseci otele su gotovo 1.000 učenika.

Mnogi su pušteni nakon više sedmica i mjeseci zatočeništva, ali su deseci još u rukama otmičara.

Čini se da su otmice većinom motivirane materijalnom koristi, bez posebne ideologije, ali su neki stručnjaci izrazili zabrinutost zbog mogućeg približavanja grupa Boko Harama i Islamske države u zapadnoj Africi (ISWAP), koje su već više od 12 godina u sukobu s nigerijskom vojskom na sjeveroistoku zemlje, s kriminalnim grupama na sjeverozapadu.

 

Izvor: Agencije