Počinje restauracija Notre-Damea

Posljednja faza učvršćivanja strukture uključivala je jačanje svodova divovskim drvenim okvirima u obliku luka.

Požar na katedrali Notre-Dame izazvao je šok u Francuskoj i diljem svijeta (EPA)

Radovi učvršćivanja katedrale Notre-Dame završeni su, čime je omogućen početak restauracije na katedrali dvije godine nakon što je požar uništio potkrovlje te uzrokovao pad tornja kroz svod, rekli su dužnosnici.

Brzo nakon požara u aprilu 2019. godine, predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će katedrala – koja datira iz 12. stoljeća – biti potpuno obnovljena te je kasnije obećao da će je vjernicima otvoriti do 2024. godine, kad Francuska bude domaćin Olimpijskih igara.

Posljednja faza učvršćivanja strukture uključivala je jačanje svodova divovskim drvenim okvirima u obliku luka, saopćila je državna agencija koja predvodi radove, dodavši da radovi teku u skladu s Macronovim planom otvaranja.

Uskoro restauracijski radovi

Prethodni dizajn katedrale će biti obnovljen, uključujući 96-metarski toranj, koji je dizajnirao arhitekt Eugene Viollet-le-Duc sredinom 1800-ih i za koji je odabrano novo drvo.

Restauracijski radovi trebali bi početi tokom narednih mjeseci, nakon konkursa izbora kompanija.

Prije toga će početi proces čišćenja unutrašnjih zidova i poda katedrale, saopćila je agencija.

Požar na katedrali Notre-Dame izazvao je šok u Francuskoj i diljem svijeta.

Uplakani Francuzi i zapanjeni turisti promatrali su u nevjerici dok je paklena bujica gutala katedralu, koja je obilježje samog centra Pariza.

Izvor: Agencije