Pariz o SAD-u i Australiji: Dvoličnost, prezir, laž

Ove brutalne, unilateralne i nepredvidljive odluke jako me podsjećaju na ono što je radio Donald Trump, poručio je francuski šef diplomatije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron (drugi lijevo) i australski premijer Malcolm Turnbull (u sredini) na palubi australske podmornice HMAS Walle (AFP)

Dvoličnost, prezir, laž… riječi su kojima je francuski šef diplomatije opisao krizu odnosa svoje zemlje sa SAD-om i Australijom, koja je otkazala megaugovor za francuske podmornice i odabrala graditi nuklearne, a regija strahuje da bi to moglo potaknuti utrku u naoružanju.

Australija, Velika Britanija i SAD objavile su u srijedu formiranje trilateralnog sigurnosnog saveza AUKUS, zbog jačanja odbrambene saradnje na Indo-Pacifiku, što predviđa flotu nuklearnih podmornica koje će Australija izgraditi uz pomoć SAD-a.

Canberra je zbog te odluke odustala od 40 milijardi dolara vrijednog dogovora s francuskom kompanijom koja je trebala izgraditi flotu podmornica, na što je Pariz žestoko reagirao i povukao svoje ambasadore, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Tako se ne možete ponašati’

“Činjenica je da smo po prvi put u historiji odnosa između SAD-a i Francuske opozvali našeg ambasadora na konsultacije“, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

Ti događaji pokazuju “intenzitet krize koja danas postoji između dvije države, ali i Australije”, dodao je francuski šef diplomatije.

“Bilo je dvoličnosti, prezira i laži – tako se ne možete ponašati u savezu”, naglasio je Le Drian.

Predsjednik Emmanuel Macron nije razgovarao s američkim kolegom Joeom Bidenom o pitanju podmornica, rekao je.

Ugovor o izgradnji podmornica Canberra i Pariz potpisali su 2016. godine, u sklopu dogovora o strateškom partnerstvu dviju država.

Le Drian je ponovo povukao paralelu između djelovanja sadašnjeg američkog čelnika s nepredvidljivim ponašanjem bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Ambasador: To je ogromna greška

“Ove brutalne, unilateralne i nepredvidljive odluke jako me podsjećaju na ono što je radio Trump”, kazao je Le Drian.

Prije povratka u Pariz, francuski ambasador u Australiji Jean-Pierre Thebault odluku Canberre o nabavci podmornica proglasio je “ogromnom” greškom, jer se nije radilo “o ugovoru, nego o partnerstvu koje se trebalo temeljiti na povjerenju, međusobnom razumijevanju i iskrenosti”.

Novo trojno partnerstvo kritizirala je i Kina, najveća sila na Indo-Pacifiku, a reagirao je i malezijski premijer, koji predviđa da će to potaknuti regionalnu utrku u naoružanju.

Izvor: Agencije