Australski premijer razumije razočaranje Francuske

Australija mora uvijek donositi odluke koje su u našem suverenom nacionalnom obrambenom interesu, poručio je Scott Morrison.

Scott Morrison na  konferenciji za medije u Sydneyu (EPA)

Australski premijer Scott Morrison izjavio je u nedjelju da razumije razočaranje Francuske zbog toga što je Canberra otkazala ugovor o kupovini podmornica u korist saveza sa SAD-om i Velikom Britanijom, ali je istakao da Australija treba zaštititi svoje interese.

“Naravno da je to veliko razočaranje za francusku vladu i ja to razumijem. Međutim, Australija, kao i bilo koja druga suverena država, mora uvijek donositi odluke koje su u našem suverenom nacionalnom obrambenom interesu”, rekao je on na  konferenciji za novinare u Sydneyu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Australija, Velika Britanija i SAD objavile su u srijedu formiranje trilateralnog sigurnosnog saveza AUKUS zbog jačanja odbrambene saradnje na Indo-Pacifiku, što predviđa flotu nuklearnih podmornica koje će Australija izgraditi uz pomoć SAD-a.

Novo trojno partnerstvo

Canberra je zbog te odluke odustala od 40 milijardi dolara vrijednog dogovora s francuskom kompanijom koja je trebala izgraditi flotu podmornica, na šta je Pariz žestoko reagirao i povukao svoje ambasadore.

Dvoličnost, prezir, laž, riječi su kojima je francuski šef diplomatije Jean-Yves Le Drian opisao “ozbiljnu krizu” svoje zemlje sa SAD-om i Australijom, koja je otkazala megaugovor za francuske podmornice i odabrala graditi nuklearne, a regija strahuje da bi to moglo potaknuti utrku u naoružanju.

Prije povratka u Pariz, francuski ambasador u Australiji Jean-Pierre Thebault odluku Canberre o nabavci podmornica proglasio je “ogromnom” greškom, jer se nije radilo o ugovoru, nego o “partnerstvu koje se trebalo temeljiti na povjerenju, međusobnom razumijevanju i iskrenosti”.

Novo trojno partnerstvo kritizirala je i Kina, najveća sila na Indo-Pacifiku, a reagirao je i malezijski premijer, koji predviđa da će to potaknuti regionalnu utrku u naoružanju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO