FDA preporučio treću dozu za starije i osobe u riziku

Preporučeno je da Agencija za hranu i lijekove u odluku uključi zdravstvene radnike i druge osobe s visokim rizikom od profesionalne izloženosti virusu koji izaziva COVID-19.

Pfizerova vakcina i dalje pruža visoku zaštitu od teške bolesti i smrti (EPA - Ilustracija)

Nezavisni savjetodavni odbor američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) izglasao je preporuku za treću dozu vakcine protiv COVID-19 za Amerikance starije od 65 godina i osobe s visokim rizikom od teške forme bolesti, nakon što su velikom većinom odbili preporuku za njenu širu primjenu.

Odbor je, također, preporučio da FDA u odluku uključi zdravstvene radnike i druge osobe s visokim rizikom od profesionalne izloženosti virusu koji izaziva COVID-19, poput prosvjetnih radnika, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Ovaj dan je važan korak napred u pružanju bolje zaštite Amerikancima od COVID-19. Spremni smo onima koji ispunjavaju uslove osigurati dodatne doze kada se proces završi krajem sljedeće sedmice”, saopćeno je iz Bijele kuće.

Očekuje se da FDA uskoro donese odluku o trećoj dozi vakcine, koja nije vezana preporukom savjetodavnog odbora, ali ga uzima u obzir.

Naučna javnost podijeljena

Panel nezavisnih eksperata koje je okupio FDA glasao je sa 16 glasova za i dva protiv, a članovi su izrazili nezadovoljstvo što Pfizer nije pružio dovoljno podataka o sigurnosti dodatnih doza, posebno u vezi s rizikom od upale srca kod mlađih ljudi nakon vakcinacije.

Članovi komisije su se, također, žalili da podaci koje su pružili izraelski istraživači o trećoj dozi možda nisu odgovarajući da se predvidi stanje u SAD-u.

Naučna javnost u SAD-u je proteklih dana podijeljena u pogledu potrebe za trećomm dozom i oko pitanja ko je treba dobti.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) se protivi da bogate države daju treću dozu svojim stanovnicima dok one siromašne nemaju dovoljno vakcina za prvu dozu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO