Putin: SAD i NATO trebaju snositi troškove obnove Afganistana

Predsjednik Ruske Federacije je pozvao na bližu saradnju između oružanih snaga zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju.

Vladimir Putin, koji je u COVID samoizolaciji, videojavljanjem je prisustvovao na dva samita (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je Sjedinjene Američke Države i NATO da snose troškove obnove u Afganistanu.

Putin, koji je u COVID samoizolaciji, videojavljanjem je prisustvovao na dva samita Šangajske organizacije za saradnju (SCO) i Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), koji su održani u Dušanbeu, glavnom gradu Tadžikistana, prenosi Anadolija.

Izrazivši podršku uspostavljanju kontakata između SCO-a i Afganistana, naglasio je kako bi organizacija trebala udvostručiti napore u sprečavanju prijetnji terorizma, trgovine drogom i vjerskog ekstremizma koji potiču iz Afganistana.

Pokrenuto članstvo Irana u SCO

Rekao je da bi SAD i NATO trebali snositi troškove obnove ratom razorenog Afganistana, jer su uglavnom odgovorni za tamošnju situaciju.

“Podržavamo odluku o pokretanju iranskog procesa članstva u SCO-u, koja je podnesena na odobrenje Vijeću šefova država SCO-a“, poručio je Putin.

Izrazivši zabrinutost zbog situacije u dolini Panjshir i općenito zbog najnovijih dešavanja u Afganistanu, predsjednik Ruske Federacije je pozvao na bližu saradnju između oružanih snaga zemalja članica SCO-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO