Kineski manevri u Tajvanskom moreuzu

U vježbe nakon prolaska američkog raketnog razarač bili su uključeni borbeni brodovi, avioni za rano upozorenje i bombarderi.

Radi se o zajedničkim patrolnim i borbenim manevrima mornarica i avijacije (EPA - Ilustracija)

Kineske oružane snage izvele su vojne vježbe u oblasti Tajvanskog moreuza nakon prolaska američkog raketnog razarača, saopćio je u subotua glasnogovornik kineske Narodnooslobodilačke armije (PLA).

Prema riječima glasnogovornika, 17. septembra PLA je izveo vojnu vježbu u zraku i na moru na teritoriji jugozapadno od Tajvana, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

U vježbe su bili uključeni borbeni brodovi, avioni za rano upozorenje i bombarderi.

Kako navode kineski mediji, komanda istočnog segmenta PLA u subotu je objavila kako je riječ o zajedničkim patrolnim i borbenim manevrima mornarica i avijacije te kako su vježbe izvedene jugozapadno od Tajvana.

Reakcija na američki razarač

Prema objavi Sedme flote mornarice Sjedinjenih Američkih Država od petka, spomenuti američki raketni razarač je “USS Barry”.

Iz istočnog segmenta PLA navode u subotu kako su trupe pratile, nadgledale i posmatrale američki brod tokom plovidbe Tajvanskim moreuzom

“Ove stalne provokacije u potpunosti dokazuju kako SAD potkopava mir i stabilnost Tajvanskog moreuza i stvara opasnosti u regiji. Jedinice istočnog segmenta stalno su u stanju visoke pripravnosti i čvrsto stojimo na odbrani sigurnosti nacionalnog suvereniteta i mira i stabilnosti regije“, dodaju iz PLA.

Izvor: Agencije